Mehmet Sedat Turan

Milletvekili, Tıp Doktoru, Siyasetçi

Doğum
Ölüm
23 Kasım, 1988
-
Eğitim
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Gülhane Askeri Tıp AkademisiRuh ve Sinir Hastalıkları Bölümü

Hekim, siyaset adamı, milletvekili (D. 1933, Bünyan / Kayseri – Ö. 23 Kasım 1988). Babası Aziz Behçet, Annesi Fitnat hanımdır. Cumhuriyet Savcısı Behçet Tufan Turan ve Prof. Dr. Tayfun Turan’ın babalarıdır. İlk, orta ve Lise öğrenimini tamamladıktan sonra Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesini bitirdi. Bu dönemde İlhan Turan’la evlendi.  Gülhane Askeri Tıp Akademisinde Ruh ve Sinir hastalıkları ihtisasını tamamladı. Kayseri ve Bursa Askeri hastanelerinde Uzman hekim olarak görev yaptı. Tabip Albay olarak Askeriyeden Emekli olan Sedat Turan bir süre serbest hekim olarak çalıştı. Bu dönemde Kayseri, Kırşehir, Nevşehir, Yozgat İlleri Tabip Odası Başkanlığı yaptı. 

12 Eylül darbesinden sonra ilk genel seçimlerin yapıldığı 1983 yılında Turgut Sunalp tarafından kurulan Miliyetçi Demokrat Parti (MDP)’den aday olarak 17. dönem Kayseri Milletvekili olarak Meclise girdi. 1986 yılında MDP fesih kararı alınca, Bağımsız kalan Sedat Turan genel başkanlığını Mehmet Yazar’ın yaptığı Hür Demokrat Partinin (HDP) Kurucuları arasında yer alarak bu partiye geçti.  28 Eylül 1986 yılında yapılan ara seçimde bu parti bir varlık gösteremeyince, üyelerinin bir kısmı ile birlikte Sedat Turan’da Anavatan Partisine (ANAP) geçti. Kayseri Tabipler Odası Başkanlığı da yapan Dr. Sedat Turan, 23.11.1988 yılında vefat etmiştir.

KAYNAK: Abdullah Satoğlu / Kayseri Ansiklopedisi (2002), Hasan Yüksel / Mehmet Sedat Turan (kartanesi-38.blogspot.com.tr, 14.12.2015).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör