İ. Melih Gökçek

Belediye Başkanı, Milletvekili, Devlet Adamı, Siyasetçi

Doğum
20 Ekim, 1948
Eğitim
Gazi Üniversitesi Gazetecilik Yüksek Okulu
Burç
Diğer İsimler
İbrahim Melih Gökçek

Siyaset ve devlet adamı, Ankara Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı,Ankara eski milletvekillerinden. 20 Ekim 1948'de Ankara Keçiören'de doğdu. Üç çocuklu bir ailenin en büyük çocuğu olan Melih Gökçek, beş yaşına kadar Başkent Ankara'da ikamet etti. Babasının avukatlık mesleğini icra etmek istemesi üzerine Gökçek Ailesi Gaziantep'e taşındı.

İlk, orta ve lise tahsilini Gaziantep'te tamamladı. Gazi Üniversitesi Gazetecilik Yüksek Okulu’nu bitirdikten sonra bir süre Parlamento Muhabirliği ve gazete temsilciliği yaptı. Yedek Subaylığını Kıbrıs Güzelyurt'ta yapan Gökçek, askerlik dönüşü ticaret hayatına atıldı.

1984-1989 yılları arasında Keçiören Belediye Başkanlığı, 1989-1991 yılları arasında Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü görevlerinde bulundu.

1991 yılında Refah Partisi'nden Ankara milletvekili olarak parlamentoya girdi.

1994 Yılı yerel seçimlerinde Milletvekili iken, Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı'na aday oldu ve seçimi kazandı. 1999 Yılı yerel seçimlerinde ikinci kez aynı göreve seçildi ve Ankara tarihinde ilk kez iki dönem üst üste Büyükşehir Belediye Başkanlığına seçilen kişi oldu.

2004 Yılı yerel seçimlerinde üçüncü kez yine aynı göreve seçildi ve Ankara tarihinde ilk kez üç dönem üst üste Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na seçilen kişi oldu.

2009 ve 2014 yılları yerel seçimlerinde dördüncü ve beşinci kez yine aynı göreve seçildi ve Ankara tarihinde ilk kez beş dönem üst üste Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na seçilen kişi oldu.

1994 yılından itibaren Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı olarak görev yapan İ. Melih Gökçek, Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan’ın talebi üzerine  28 Ekim 2017 tarihinde istifa etti. Ankara Büyükşehir Belediye Meclisinin 6 Kasım 2017 tarihinde yapılan olağanüstü toplantısında CHP ve MHP Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde aday göstermedi. Toplantıda Mustafa Tuna, 104 oy alarak ilk turda Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na seçildi. Başkanlık mührünü Ankara Büyükşehir Belediyesi Birinci Başkanvekili Ali İhsan Ölmez'den aldı. Eski Başkan Melih Gökçek yeni Başkan Tuna'yı sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile tebrik etti. Seçimde, 29 boş oy kullanılırken, geçersiz oy sayısı ise 3 oldu. Belediye Meclisi'nde, AK Parti'nin 100, CHP'nin 21, MHP'nin 15, bağımsız 3 ve BBP'nin ise 1 sandalyesi bulunuyordu.

Evli ve iki çocuk sahibi olan Gökçek’in en büyük hobisi futbol oynamak ve fotoğrafçılıktır. 2017 yılında "Sol Siyaset... FETÖ İlişkileri" adlı kitabı yayımlanmıştır.

KAYNAKÇA: Başkan (ankara.bel.tr, 07.12.2016), Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna oldu (milliyet.com.tr, 06.11.2017). 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör