Burnaz Mehmed Ağa

Divan Şairi, Hattat

Doğum
Diğer İsimler
Ümnî

XVII. Yüzyıl divan şairi ve hattatlarından (D. 1640, Diyarbekir – Ö. 1692, Bağdat ya da Basra). Mahlası (takma adı) Ümnî’dir. Öğrenimine genç yaşlarında başladı. Zamanının değerli ilim adam­larından dersler alarak öğrenimini bitirince devlet hizmetine girdi. Önce kimi vezirlerin ve daha sonra Şam Valisi Ahmet Paşa’nın kethüdalığında (kâhya) bulundu. 1690 yılında Paşa’nın Bağdat Valiliğine atanması üzerine onunla Bağdat’a gitmişti. Bir yıl sonra, Urban şeyhlerinden Mani adlı birinin Basra taraflarında isyan ettiği duyulunca Ahmet Paşa’ya Basra Valiliği ve Serdarlık verilerek bu isyanın bastırılmasına memur edildi. Fakat tam bu sırada Ahmet Paşa ölünce yerine kardeşi Halil Ağa atanarak ayni işle görevlendirildi. İsyan eden Şeyhin bertaraf edilmesinde (uzaklaştırılma, bastırılmasında) büyük başarılar gösterdi.

Ali Emirî onun için şöyle der: “İnci gibi hatt-ı nefisini seyredince doğrusu hayretlere müstağrak olduk (düştük). Meydân-ı ceng ü harbde silâhşorluk ve dilâverliğini görenler kendisini bir Rüstem-i zaman kıyas eylerdi. Tüfenkbâzlıkta ve kemankeşlikte mümtaz idi.” Azebler muharebesinde şehit düştü.  Salim, şairimizin Bağdat civarında, diğer kaynaklar ise Basra’da şehit olduğunu yazarlar.

Ümnî, döneminin ün kazanan şairlerindendir. Mecmualarda epeyce şiirine rastlanması da bunu göstermektedir. Tezkirecilerimiz de bu görüştedirler. Safâyî, onun için; “Asrın şuarâ-yi şîrîn edâsındandır” diyor. Salim ise; “Bir şâir-i hoş ta’bir” olduğunu kaydediyor. Ümnî’nin bugün elimizde divanı yoktur. Ancak, yukarıda da işaret edildiği gibi mecmualarda birçok şiirlerine rastlanmaktadır.

KAYNAK:  Cemil Çiftçi / Diyarbakırlı Ümnî ve Yayımlanmamış Gazelleri (Yedi İklim dergisi, Şubat 1993), Şevket Beysanoğlu / Diyarbakırlı Fikir ve Sanat Adamları (2. Bas. 1996), İhsan Işık / Diyarbakır Ansiklopedisi (2013) - Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (C. 12, 2015).   

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör