Aşkın Nur Yengi

Pop Müzik Yorumcusu, Tiyatro Oyuncusu

Doğum
03 Temmuz, 1970
Eğitim
Türk Musikisi Devlet Konservatuarı
Burç

Pop müzik sanatçısı, tiyatro oyuncusu. 3 Temmuz 1970, İstanbul doğumlu. İlk öğrenimini Erenköy ilkokulunda, ortaokulu Türk Musikisi Devlet Konservatuarında 11 yılda tamamladı. 1981 yılında ortaöğrenimine devam ettiği dönemde Onno Tunç orkestrasında Sezen Aksu’nun vokalisti olarak çalıştı. 1986 yılında Harun Kolçak’la birlikte “Haydi Söyle” adlı şarkısıyla Eurovision Şarkı Yarışması Türkiye finallerine katıldı. Bir yıl sonra Kuşadası altın Güvercin Şarkı Yarışmasında “Yeniden”,  1988 yılında Antalya Altın Portakal Film Festivalinde “Portakal Çiçeği”, bir sonraki yıl Çeşme Müzik Festivalinde “Artık Hiç Ağlama” adlı şarkılarla uluslararası alanlarda birincilik ödülleri kazandı.

1990 yılında çıkardığı “Sevgiliye” albümüyle müzikseverlerin beğenisini topladı ve albüm büyük satış rakamlarına ulaşarak adını 90’ların başarılı sanatçıları arasına yazdırdı. Daha sonra çıkardığı yeni albümlerinin tanıtımı için yurtdışında Almanya, Belçika, İngiltere, İsviçre, Hollanda gibi birçok ülkeye turneye çıktı. İngiltere ve Malta’da albümündeki şarkılar için klipler çekti. Sonraki yıllarda “Hesap Ver”, “Sıramı Bekliyorum”, “Karaçiçeğim”, “Haberci”, “Aşk Kazası” ve son olarak da “Gözümün Bebeği” adlı albümleri ile müzik piyasasında boy gösterdi. 2007 yılında ise Sevgiliye, Hesap Ver, Sıramı Bekliyorum ve Karaçiceğim albümlerinden seçilmiş 13 şarkılık albümü Aşk'ın Şarkıları'nı yayımlandı.

Aşkın Nur Yengi, müzik albümlerinin yanı sıra değişik projelerde de yer aldı. Bu çerçevede 1980’li yıllardan bu yana birçok reklam müziklerini seslendirdi, 1994 yılında Kurtuluş adlı TV dizisinde Atatürk’ün akrabası Fikriye Hanımı canlandırdı ve jenerik müziğini yorumladı.

2001 yılında Levent Kırca ve ekibiyle birlikte "Kadıncıklar" adlı oyunla tiyatro sahnesine adımını attı. Aynı yıl yine Levent Kırca ve ekibiyle birlikte “Olacak O Kadar” adlı güldürü programında rol aldı ve programın müzik direktörlüğünü üstlendi. Daha sonra “Cesur Kuşku” ve “Bayanlar Baylar” adlı dizilerde rol alan Yengi, Zeki Alasya ve Mehmet Ali Erbil gibi oyuncularla birlikte “Ömerçip” filminde başrolde yer aldı. Haluk Bilginer ile birlikte İstanbul’un Altınları isimli dizide bir bölüm birlikte oynadılar. Bir dönem Rafet El Roman'la konserler verdi.

Aşkın Nur Yengi, 2008 yılında TRT için hazırlanan Türkiye'nin ilk halk oyunu yarışması “Altın Adımlar Halk Oyunları Yarışması”nın jüri üyeliğini Müjde Ar, Ahmet Demirbağ ve Yavuz Bingöl ile birlikte yaptı. 2011 yılında, “Yok Böyle Dans” isimli yarışmada birçok ünlü ile birlikte dans yeteneğini de gözler önüne serdi. 2006 da Haluk Bilginer'le evlendi ve bir kız çocuğu dünyaya getirdi. 2012 yılında çift boşanma kararı aldı ve tek celsede boşandı.

2010 yılından sonra albüm yapmayan sanatçı 2015’te bir albüm çıkaracağını duyurmasına rağmen Eylül ayında şehit haberlerinin yoğunlukla gündemde olması nedeniyle albümünü 2016’ya ertelediğini duyurdu.

KAYNAKÇA: askinnuryengi.info (1 Ekim 2015), bugun.com.tr/magazin (1 Ekim 2015), ensonhaber.com (1 Ekim 2015).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör