Asya

Pop Müzik Yorumcusu

Doğum
24 Şubat, 1965
Eğitim
Eskişehir Ahmet Kanatlı Anadolu Lisesi
Burç
Diğer İsimler
Tülay Keçialan

Pop müzik sanatçısı. 24 Şubat 1965, Eskişehir doğumlu. Gerçek adı Tülay Keçialan’dır. Annesinin adı Şencan, babasının adı Ahmet’dir. Asya, ortaokul yıllarında Eskişehir Halk Eğitim Merkezi’nde müzik eğitimi aldı. Eskişehir Ahmet Kanatlı Anadolu Lisesi’nden mezun oldu. 1981 yılında lisede okurken Milliyet Gazetesi Liseler Arası Müzik Yarışması Türk Halk Müziği dalında solist olarak birinci oldu. Liseden mezun olduktan sonra müzik hayatına Bodrum'da başlayan ve daha sonra Ankara'da devam eden Asya, Nilüfer'in yapımcılığında hazırladığı ilk solo albümüne kadar sahne adı olarak Tülay Saygın adını kullandı.

Müzik kariyerine Bodrum’da başladı. Burada sahnede kendisini dinleyen müzisyen İlhan Feyman’ın teklifi üzerine Ankara’ya gitti. Ankara’da Grup Angora’nın solisti olarak İngilizce ağırlıklı şarkıları seslendirdi. Çeşitli gazinolarda sahne aldı. Televizyondaki ilk programı TRT Ankara televizyonunda 1986 yılında yayınlanan bir çocuk programında çalıştığı grupla birlikte oldu.

1990 yılında gelen teklif üzerine Eurovision Şarkı Yarışması Türkiye finallerine “Zamanda Gezinti” adlı şarkı ile katıldı. Asya’nın, vokalistleri Adalet Güzey, Elif Öztürk ve Çelik Erişçi ile birlikte seslendirdiği bir Selmi Andak bestesi olan "Zamanda Gezinti" adlı parça 12 puan alarak on beş şarkı arasında onuncu olabildi. "Zamanda Gezinti" daha sonra "Bir Dünya Doğuyor" ismiyle Nilüfer tarafından "Sen Mühimsin" isimli albümde yorumlandı.

Asya’nın Eurovision Şarkı Yarışması'ndaki performansını çok beğenen Nilüfer, Ankara'da bulunduğu bir gece kendisi ile tanışmak üzere şarkıcının çalıştığı bara gitti. Burada Asya’nın sahnesini de çok başarılı bulan Nilüfer, program bitiminde kendisine vokalistlik teklifinde bulundu. Sekiz yıllık Ankara çalışmalarını noktalayan Asya, İstanbul’a taşındı ve Nilüfer’le çalışmaya başladı. Dört yıl boyunca Nilüfer’in albümlerinde ve konserlerinde vokalist olarak çalışan Asya, zaman zaman da diğer bazı sanatçıların albüm çalışmalarına vokalistlik yaptı.

1992 yılında İstanbul’da katıldığı Beyaz Güvercin Müzik Yarışması’nda sözü Mutlu Yuluğ’a, bestesi Önder Bilge’ye ait olan “Haykır Sevda Dağlarına” adlı şarkıyla birinciliği kazandı. Nisan 1994’te bir Nilüfer prodüksiyonu olan “Asya (1994)” adlı albüm çalışmasında daha önce kullandığı Tülay Saygın adını Asya olarak kullanmaya başladı. Bu albümün en önemli hit parçası olan "Vurulmuşum Sana", hemen hemen her müzik listesinde bir numaraya kadar yükseldi. Albümün diğer hitleri ise Sinan Bökesoy bestesi "Yoksun Sen" ve K. Diamanti bestesi "Romantik Aşk"tır. Böylece müzik kariyerinin önemli bir basamağını geçen Asya, çalışmalarını hızla devam ettirdi. İkinci albümü 1996 Mayıs'ında müzik piyasalarına giren Asya’nın ilk klibi bir Mustafa Sandal bestesi olan "Beni Aldattın"a çekildi. Üçüncü albümünü 1999'da yayınladığı dönemlerde iş adamı Şevki Kaygusuz ile evlenen ve bu evlikten Aslı isimli kızı dünyaya gelen Asya, 2002 yılının Temmuz'unda "Dönmem Yolumdan" isimli albüm ile müziğe yeniden geri döndü. 2014’te kendisiyle yapılan bir röportajda evliliğiyle ilgili o tarihlerde çok şeyler konuşulduğu söylendiğinde, “Sanatçı evliliklerinde genelde böyle oluyor, değil mi?  Sanırım insanların fazla paraları olunca birbirlerine böyle davranıyorlar. Bizde o kadar para olmadığı gibi, "senin, benim" ayrımı da asla yaşanmadı. Eşimi hala çok seviyorum” şeklinde yanıtlamıştır.

Beş yıllık bir aradan sonra “Aşktır Beni Güzel Yapan” albümü 2007’de satışa sunuldu. Aynı zamanda prodüktörlüğünü de yaptığı albümde sözler kendisine ait iken, müzikler ise Gürsel Çetinle birlikte hazırlandı. Bu albümün hit parçası olan “Gittin Gideli”ye Karaköy Bankalar Caddesinde klip çekildi. Sıkça albüm çalışmaya yapmayan Asya’nın son albümü "Aşk İz Bırakır" 10 Mart 2014 tarihinde müzikseverlerin beğenisine sunuldu. Asya, 2010 yılında Engin Gürkey ile birlikte TRT Müzik kanalında “Müziğin Binbir Dili” adlı müzik programını sundu. Müzik konulu bu programda, bir zamanlar Osmanlı İmparatorluğu’nun sınırları içinde yaşama ve gelişme imkânı bulmuş farklı kültürlerin müzik türlerini günümüze taşımakta ve her bölümde farklı dillerde müzik yapan sanatçılar konuk edilmiştir. Asya’nın yine Asya adında 12 yaşında bir kızı vardır.

Albümleri:

Asya (1994), Asya (1996), Masum (1999), Dönmem Yolumdan (2002), Aşktır Beni Güzel Yapan (2007), Aşk İz Bırakır (2014).

KAYNAKÇA: hurriyet.com.tr/magazin (11 Eylül 2015), forumsal.net (11 Eylül 2015),

alperturgutkaralama.blogspot.com.tr (11 Eylül 2015).

 

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör