Hüseyin Pekin

Araştırmacı, Yazar

Doğum
10 Eylül, 1925
Eğitim
İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Fakültesi, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Burç

 Araştırmacı-yazar. 10 Eylül 1925, Bartın doğumlu. Bartın İstiklal İlkokulunu (1939), Bartın Ortaokulu (1942), İstanbul Haydarpaşa Lisesi (1945), İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Fakültesi (1950) ve Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi (1970) mezunu. 1974 yılında AÜ Hukuk Fakültesi Kamu Hukuku Kürsüsünde,“Devlet Hukuku ve Siyaset Bilimi” dalında doktora yaptı. Çalışma yaşamında mühendislik, teknik yöneticilik, 1973 yılından sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının yurtdışı örgütünde çalışma ataşe ve müşavirliği, merkezde bakanlık müşavirliği görevlerinde bulundu. Emekli olduğu 1989 yılından sonra uzun süre görev yaptığı İsviçre’nin Zürih kentinde yaşadı.

İlk yazısı, TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası dergisinde (1960) yayımlandı. 1990’dan itibaren Bartın gazetesinde, 2000’den itibaren TBB dergisinde düzenli olarak yazdı. Bunlardan başka Ses (İsviçre), EĞİT-DER Abece, Müdafaa-i Hukuk dergileri ve çeşitli yerel gazetelerde yazılar yazdı. Ayrıca yayımlanan teknik, ekonomik, hukuksal, eğitsel ve sosyal konularda kitap, makale, yurtiçinde ve yurtdışında düzenlenen seminer ve panellerde sunduğu bildirileri vardır. İnşaat dalında 1984 Enka Vakfı Bilim ve Sanat Ödülünü aldı.

“O, bir hesap adamı / mühendis. Aynı zamanda da Hukuk Doktoru. Bir Cumhuriyet aydını. Atatürkçü. Bu kimliğini, çeyrek yüzyıldır yaşadığı İsviçre’den yurt sorunlarına olan duyarlılığıyla da yansıtıyor. Bu ikinci kitabını da elden bırakmayacağınızı umuyorum. Yaza Yaza Yaşamak işte budur. Ellerine, yüreğine, beynine sağlık usta’am!” (Mustafa Kademoğlu)

“Dr. Hüseyin Pekin ve Mustafa Gazalcı ortaklaşa bir kitap yayımladılar: Pestalozzi’nin İzinde. Pestalozzi hakkında Türkiye’deki başvuru kitaplarında, eğitbilim tarihlerinde de kısa bilgilere yer verilmiştir. Ancak İsviçre’de ve Avrupa’da okuyan Cumhuriyet dönemi eğitimcilerimizden Fuat Gündüzalp’in Pestalozzi’yi yeterince tanıdıkları, görüş ve deneyimlerinden derin biçimde etkilendikleri bir gerçektir. Köy Enstitüleri’nde Pestalozzi’nin izleri vardır.

“Kitabın yazarlarından değerli dostumuz. Dr. Hüseyin Pekin, uzun yıllardır ailesiyle birlikte İsviçre’de yaşamaktadır. Abece dergisinde, bir eğitimci gibi, yıllardır yazılar yazmaktadır. Kitap Dr. Pekin’in son 10 yıldır 10’a yakın eğitimle ilgili kitaba imza atan Eğit-Der Genel Başkanı Gazalcı’yı ve eşini geçen yılın (2001) sonbaharında İsviçre’ye çağrısıyla ortaya çıkmıştır. Pekin ve Gazalcı, İsviçre’de Pestalozzi’nin kalıcı ve yaşayan izlerine, kendi düşüncelerini de ekleyerek kitabı oluşturmuşlardır. Kitapta bir gezinin ve geziden sonra hazırlanan kitabın da kısa öyküsü vardır.” (Nazım Bayata)

ESERLERİ:

ANI: Batı Rüzgarı / Doğu Rüzgarı (2003), Uzak Yakın Günlerden (2004).

DİĞER: On Soruda Sosyal Demokrasi El Kitabı (1993), Pestalozzinin İzinde (Mustafa Gazalcı ile, 2002).

Ayrıca hukukla ilgili bir kitabı vardır.

KAYNAK: Mustafa Kademoğlu (Demokrat Çaycuma, 27.6.2003), Nazım Bayata / Pestalozzi’nin İzleri (2002), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2. bas., 2009).

 

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör