Cemal Safi

Güfte Yazarı, Şair

Doğum
Ölüm
18 Nisan, 2018

Şair, güfte yazarı (D. 1938, Samsun – Ö. 18 Nisan 2018, Ankara). İlk ve lise öğrenimini Samsun’da tamamladı. 1959’da Ankara’ya yerleşti. Yazdığı şarkı güfteleriyle tanındı. İlk şiirleri Orhan Gencebay, sonrakiler yine tanınmış besteciler tarafından bestelendi. 1989 yılında Rüyalarım Olmasa (İmkânsız) ve Vurgun adlı şarkıların güftesiyle Hürriyet ve  Milliyet gazeteleri ile TRT’nin açtığı yarışmalarda birincilik ödülünü alarak yılın sanatçısı seçildi. 1990 yılında Selçuk Tekay’ın bestelediği Vurgun adlı şiirin şarkısıyla aynı kurumların ödüllerini yeniden aldı. İki yüz kadar şiiri bestelendi.

İlk şiir kaseti 1991’de çıktı. Şiirlerinin bir bölümü Romenceye, Arnavutça ve İtalyancaya çevrildi. Yaz aylarını geçirdiği Akçay’da her yıl Geleneksel Akçay Şairler ve Bestekârlar Şölenini organize etti. 2003 yılında, Karamanoğlu Mehmet Bey adına düzenlenen Türk Dili Bayramı’nda Türkçeyi en etkin ve güzel kullanan güftekâr şair olarak birincilikle ödüllendirildi.

Şairin bugüne kadar 40 adedi Orhan Gencebay tarafından olmak üzere, Zekai Tunca, Selçuk Tekay, Onur Akay ve Candan Erçetin gibi çok sayıda sanatçı ve besteci tarafından 150 civarında şiiri bestelendi. Eserleri Zeki Müren, Bülent Ersoy, Muazzez Abacı gibi çok sayıda usta yorumcu tarafından okundu. Türk Dil Kurumu tarafından Türkçeyi en etkin ve güzel kullanan şair olarak ödüllendirilen Safi, Eminescu madalyası başta olmak üzere, defalarca Hürriyet'in Altın Kelebek, Milliyet'in Yılın En Sevilen Şarkıları birincilik ödülleri ile, TRT'nin Yılın Şairi gibi sayısız ödüle lâyık görüldü.

Cemal Safi, 18 Nisan 2018’de, Ankara’da son bir yıldır tedavi gördüğü hastanede vefat etti.

Sanatçı Onur Akay, usta şair Cemal Safi’nin hayatını kaybettiğini duyurdu. Cemal Safi, Cuma günü son yolculuğuna uğurlanacak

Orhan Gencebay’ın 40 şarkısının söz yazarı olan usta şair Cemal Safi’nin, geçtiğimiz sene Haziran ayında yoğun bakıma kaldırıldığını duyuran sanatçı Onur Akay, usta şairin vefat ettiğini duyurdu.

Instagram adresinden 11 aydır yoğun bakımda olduğunu da yazan Akay, “11 aydır yoğun bakımda yaşam mücadelesi veren büyük şair Cemal Safi’yi, bugün Ankara’da tedavi olduğu hastanede kaybettik. ‘Vurgun’ Öksüz kaldı! 1990 yılında Rüyalarım Olmasa ve 1991 yılında Vurgun adlı eserlerin söz yazarı olarak, iki yıl üst üste yılın şairi seçilen yaşayan en değerli şairlerimizden Cemal Safi, KOAH hastasıydı ve beyne pıhtı atması sebebi ile aylardır yoğun bakımdan çıkamamıştı. İki şarkımın da söz yazarı olan Cemal Safi'nin cenazesi, Cuma günü Cuma namazının ardından, Bilkent Doğramacı Camii’nden son yolculuğuna uğurlanacak.” ifadelerini kullanarak, Cemal Safi ile çekilmiş yıllar önceye ait bir fotoğrafını paylaştı.

“Cemâl Sâfi’yi değerlendirirken hem şiir nedir’in hem de kime şair denir’in eğitici hükmünü vermiş olu-yoruz.

“Cemal Sâfi’ye bir başka açıdan daha bakıyorum. San’atta esas olan değerleri taşımak amma kuralları aşabilmektir. Ayrıca san’atta doğrular da yetersizdir. Asıl amaç güzeli yaratmak olmalıdır. İşte Cemal Sâfi’yi bu noktalara erişmiş bir san’atkâr olarak candan kutluyor ve ilhamının engin olmasını diliyorum.” (Selâhattin İçli)

“Cemâl Sâfi deyince durmak lazım... Cemâl Sâfi soyadı gibi saf bir şiir adamı, edebiyat adamı ve insanı büyüleyen gerçek bir söz büyücüsü...

“Sevgili Cemâl Sâfi edebiyatı-mızdaki gelmiş geçmiş tüm değerler arasında en ön safta yerini almış yaşayan bir efsanedir...” (Orhan Gencebay)

ESERLERİ (Şiir):

Sende Kalmış (1997), Kıyamete Kırk Kala (2002) Vurgun.

KAYNAKÇA: Hüseyin Yurdabak / Şiirle Yaşayanlar Antolojisi (2002), Mehmet Barlas / Cemâl Sâfi’nin Şiirleri (Sabah gazetesi, 22.1.2004), Haşmet Babaoğlu / İçimiz Ürperiyor Ya Firûze Evde Yoksa (Vatan Gazetesi, 1.3.2004), Nergis Demirkaya / Röportaj (Sabah gazetesi Ankara eki, 6.12.2004), Emre Aköz / Ya Evde Yoksan (Sabah gazetesi, 25.2.2005), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2. bas., 2009), Usta şair Cemal Safi vefat etti! (haberturk.com, 18.04.2018).

TEK HECE

Var mı beni içinizde tanıyan?

Yaşanmadan çözülmeyen sır benim.

Kalmasa da şöhretimi duymayan.

Kimliğimi tarif etmek zor benim...

 

Bülbül benim lisanımla ötüştü.

Bir gül için canevinden tutuştu.

Yüreğine Toroslardan çığ düştü.

Yangınımı söndürmedi kar benim...

 

Niceler sultandı, kraldı, şahtı,

Benimle değişti talihi, bahtı.

Yerle bir eyledim tac ile tahtı!

Akıl almaz hünerlerim var benim...

 

Kâmil iken cahil ettim âlimi,

Vahşi iken yahşi ettim zalimi,

Yavuz iken zebun ettim Selim'i!

Her oyunu bozan gizli zor benim!...

 

Yeryüzünde ben ürettim veremi,

Lokman Hekim bulamadı çaremi.

Aslı için kül eyledim Kerem'i!

İbrahim'in atıldığı kor benim!

 

Sebep bazı Leylâ bazı Şirin'di,

Hatrım için yüce dağlar delindi.

Bilek gücüm Ferhat ile bilindi,

Kuvvet benim, kudret benim, fer benim!..

 

İlâhimle Mevlâna'yı döndürdüm,

Yunus'umla öfkeleri dindirdim.

Günahımla çok ocaklar söndürdüm!

Mevlâ'danım, hayır benim, şer benim!...

 

Benim için yaratıldı MUHAMMET!

Benim için yağdırıldı o rahmet!

Evliyanın sözündeki muhabbet.

Enbiyanın yüzündeki nur benim...

 

Kimsesizim, hışmımda yok, hasmım da.

Görünmezim, cismim de yok. resmim de.

Dil üzmezim, tek hece var ismimde.

Barınağım gönül denen yer benim!...

VURGUN

Gözlerim uykuyla barıştı sanma

Sen gittin gideli dargın sayılır

Ben de bir zamanlar sevildim amma

Seninki düpedüz vurgun sayılır

 

Yalan mı söyledin göz göre göre

Ne zaman dolacak verdiğin süre

Gönülden gördüğüm takvime göre

Aldığın her nefes bir gün sayılır

 

Armağan ettiğin kutsal mendile

Akarken içimi dağlayan çile

Manavgat denilen çağlayan bile

Benim gözyaşımdan durgun sayılır

 

Ne kadar zulmetsen ah etmem sana

Her iki cihanda gül kana kana

Seninle cehennem ödüldür bana

Sensiz cennet bile sürgün sayılır

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör