Suna Kan

Keman Sanatçısı, Müzisyen

Doğum
Ölüm
11 Haziran, 2023
Eğitim
Ankara Devlet Konservatuarı

Müzisyen, Sanatçı, Keman virtüözü (D. 1936, Adana – Ö. 11 Haziran 2023, İstanbul). Babası, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Viyola sanatçısı Nuri Kan’dır. Beş yaşında iken babasından keman öğrenmeye başladı; daha sonra aile dostları Hulusi Karsel’den keman dersleri aldı. Ankara Devlet Konservatuarı sınavlarını kazandı ve Avusturyalı eğitimci Walter Gerhardt ile başladığı temel keman öğrenimini İzzet Nezih Albayrak ve Gilbert Back ile sürdürdü.

İlk resitalini 18 Nisan 1946 yılında Ankara Devlet Konservatuarı’nın konser salonunda verdi. Mozart’ın 5. Keman Konçertosu’nu seslendirdiği bu resital nedeniyle “Harika Çocuk” olarak anıldı ve eğitimine Avrupa’da devam etmesi gerekliliği gündeme geldi. 1948’de isme-özel olarak çıkarılan “İdil Biret ve Suna Kan’ın yabancı memleketlere müzik tahsiline gönderilmesine dair kanun” (Harika Çocuk Yasası) ile yurtdışında öğrenim görmek için devlet bursu alma imkânı doğdu. Yasanın çıkmasından bir süre sonra ailesiyle birlikte önce Roma’ya gitti; bir süre sonra da Paris Konservatuarı’na gönderildi. Paris’te Gabriel Bouillon ile çalışan Suna Kan, 1952 yılında konservatuarı birincilikle bitirdi.

Kemancı, okulu bitirdikten sonra da Gabriel Bouillon ile repertuar çalışmalarına devam etti ve uluslararası yarışmalara katıldı. Cenevre Yarışması birincilik madalyasını (1954), Viotti Yarışması birincilik ödülünü (1955), Münih Yarışması İkincilik ödülünü (1956), Long-Thibaud Yarışması Paris Kenti ödülünü (1957) kazandı.

1957’de yurda döndü ve Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası solist sanatçılığına atandı. 1960 yılında müzisyen ve müzik eleştirmeni Faruk Güvenç ile evlendi. Aynı yıl Türkiye'nin ilk konser piyanisti Ferhunde Erkin'le kurduğu keman-piyano ikilisi ile yurdun pek çok yerinde ve yurt dışında çeşitli merkezlerde oda müziği konserleri ve resitaller verdi. Daha sonra Almanya'da öğrenimini tamamlayan Gülay Uğurata ile çalışmaya başladı. İkili, yirmi dokuz yıl boyunca birlikte çaldı. 1970'li yılların başında orkestra şefi Gürer Aykal ve eşi Faruk Güvenç ile Ankara Oda Orkestrası'nın kuruluşunda yer aldı. 1977–86 yılları arasında bu orkestrada başkemancı ve solist sanatçı olarak çalıştı. Orkestra, yurt dışında yüzün üzerinde konser verdi; çeşitli plaklar yaptı.

Geniş bir repertuarı olan ünlü kemancı, Türk bestecilerini keman için ürettikleri repertuarın önde gelen sanatçılarından birisidir. Necil Kazım Akses'in Keman Konçertosu'nun ilk çalınışını gerçekleştirdi; sık sık yorumladığı Ulvi Cemal Erkin'in Keman Konçertosu'nun en iyi yorumcularından biri oldu; Ahmet Adnan Saygun'un Keman Konçertosu'nu icra etti. Türk sanatına katkı ve hizmetlerinden ötürü 1971'de Devlet Sanatçısı unvanına layık görüldü. 1988 yılında diplomat Halit Güvener ile evlendi ve sefire olarak Macaristan’da bulundu. Sanatçı, 1996 yılında Sevda - Cenap And Müzik Vakfı Onur Altın Madalyası ile ödüllendirildi.

 

Vefatı:

 

Türkiye'nin gelmiş geçmiş en iyi keman virtüözlerinden birisi olarak tanınan ve uzun yıllar Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nda solist ve başkemancı olarak görev yapan Suna Kan, 11 Haziran 2023 günü 86 yaşında hayatını kaybetti. Acı haberi Suna Kan'ın yakın dostu bir başka devlet sanatçımız Gülsin Onay duyurdu...

 

HAKKINDA: Vural Sözer / Müzik ve Müzisyenler Ansiklopedisi (s. 205–206, 1964), Büyük Larousse (c. 10, s. 6274, 1986), Avni Anıl / Anılar ve Belgelerle Musikimiz (1981), Mehmet Nazmi Özalp / Türk Musikisi Tarihi (1986), Yılmaz Öztuna / Büyük Türk Musikisi Ansiklopedisi (1990), Müşerref Hekimoğlu / Suna Kan: Öz Şarkısını Duyuran Keman (1997), Şefik Kahramankaptan / İsmet İnönü ve Hârika Çocuklar İdil Biret Suna Kan  (1998), Ahmet Şahin Ak / Türk Musikisi Tarihi (2002), Vural Sözer / Müzik Ansiklopedik Sözlük (2005),  İhsan Işık / Ünlü Sanatçılar (Türkiye Ünlüleri Ansiklopedisi, C. 5, 2013) - Encyclopedia of Turkey’s Famous People (2013),)Dünyaca ünlü keman virtüözü, Devlet Sanatçısı Suna Kan hayatını kaybetti! (hürriyet.com.tr, 11 Haziran 2023).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör