Hüseyin Çiftçi

Öğretmen, Şair

Doğum
Ölüm
20 Nisan, 2014
Eğitim
Gazi Eğitim Enstitüsü Fransızca Bölümü

          Şair, öğretmen. (D. 1945, Kırşehir / Mucur – Ö. 20 Nisan 2014, Nevşehir / Avanos). Şair ve yazar Fuat Çiftçi’nin babasıdır. Gazi Eğitim Enstitüsü Fransızca Bölümü’nü bitirdi. Türkiye’nin değişik yerlerinde Fransızca ve Türkçe öğretmenliği yaparak emekli oldu.

Hüseyin Çiftçi, edebiyat çalışmalarına ortaokul öğrencisi olduğu yıllarda başlamıştı. Şiirleri, televizyonda “ Şiir Dünyası” ve “ Bir Şiirdir Yaşamak” adlı programlarda okundu; “Gülpınar”, “Kemalist Ülkü”,“Milli Kültür”, “Milli Eğitim”, “Ajans-Türk”, “Bireylikler”, “Hürriyet Gösteri”,“Kuşak Edebiyat”, “Tay” ilekurucularından olduğu “Şiiri Özlüyorum”(Avanos) gibi dergilerde yayımlandı. Hüseyin Çiftçi, evli ve dört çocuk babasıydı.

Hüseyin Çiftçi’nin çalışmaları, modernist Batı şiirinden başlayarak, Anadolu’daki aşıklık geleneğine ve rubailere, oradan Japon haiku şiirine değin pek çok yerden besleniyor. Şiirleri, şairin kendine has üslubuyla Türk şiirinde yeni bir alan açmaya katkıda bulunuyor… Her bölümün başındaki yıldızlar, adeta şiiri kâğıda çiviliyor. Kâğıdı da şiire dâhil edersek, beyaz boşluğun da yazılan kadar anlamlı olduğunu fark edebiliriz.” (Cahit Kaya)

Hüseyin Çiftçi şiirinin gelişim çizgisine kitapları düzleminde baktığımız vakit, Türk şiirinin gelişim çizgisine tanıklık ettiğini görürüz. Adeta Tanzimat sonrası Modern şiirimizin gelişimine paralel bir şiir gelişimi gösterdiğine tanıklık ederiz. Her şairimiz için bunu söylemek belki mümkün. Lakin Hüseyin Çiftçi şiiri bütün şairlerimizden ayrı olarak daha ileri bir felsefi ve estetik kaygıyı taşıdığını son iki kitabı ile bize göstermiştir. Aslında dünya şiirinin gelişim tarihini bilen bir şair ve gelecek çağın anlamına odaklanmış bir şiirin izini görürüz onun dizelerinde.” (Selim Tunçbilek)

ESERLERİ (Şiir):

Gün Dalında Güzel (1979), Eğrilikler (2007), Derinlikler (2009), Derinti (2010), Obruk (2011), Örüm (2013), Kaybolmalar (Türkçe-İngilizce, 2014), Şimdi’yi Bozmalı (Toplu Şiirler, 2015).

KAYNAKÇA: Fuat Çiftçi / Hüseyin Çiftçi’nin Ardından / Hüseyin Çiftçi Şiirine Bakış (Hürriyet Gösteri, Ağustos-Eylül-Ekim 2014), Bir Sürekli Hüseyin Çiftçi / Özel Bölüm (Şiiri Özlüyorum, Eylül-Ekim 2014), Bir Sürekli Hüseyin Çiftçi-Hüseyin Çiftçi’ye 70. Yaş Armağanı (Hazırlayan: Fuat Çiftçi, 2015), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (C. 12, 2015).

 

 

 

 

 

BAŞKALAŞIMLAR 2

*

büyük olunmaz,

emzirmeden evreni!

 

*

bütün nesnelerin gözetim altına girmesi mi

pervasızlık.

 

*

cahillik,

dildeki eksikliği

tırmalıyor;

 

en yırtıcısıdır çalılıkların…

 

*

akış ve gözetim biçimlerinde

sabırlı olma yetisi…

 

*

hâlâ eğilmeyi büyütüyor

köpüğün safı.

 

*

gölgesiyle sevişen

kaçıştır ölüm; en ufak

zerreyi bile deviriyor

eteğinde…

 

*

sorarak unutturuyorlar

sorularımızı…

 

*

zorluklarına seçilmiş

biriyim; rakıyla çalkalanmış

dualarda…

 

 

 

BAŞKALAŞIMLAR 1


yeni bir son iliştirdi

eteğine zaman.

 

*

yelesinde eksik tüyle

sıvazlıyor telaşını…

 

*

suda budanıyor

demin teri.

 

*

aynının koşulunda

insanı sınırlandırıyor

ahlak.

 

*

kökü sağlam değilse

ağaç da sıyrılır

yaprağına.

 

*

düzenin tanımında

kirletiliyor

halkın ağzı…

 

*

işten çıkarılmıyor

titreyiş; taşeronun

kamburunu örtüyor…

 

*

küfün çıplaklığını

tarıyor tarih.

 

*

tavansız örümceğin

kanında tüyleniyor

yobazlık…

 

*

iktidar apsesinde

tutuluyor demokrasi.

 

*

utancın çengelinden

geçiriyor soluğunu

hukuk…

 

 

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör