Hüseyin Çeşmecîoğlu

Çevirmen, Yazar

Doğum
17 Nisan, 1894
Burç

Derlemeci, yazar, çevirmen. (D. 17 Nisan 1894, Varna / Bulgaristan – Ö. Sofya, ?) Sıradan bir işçi ailesinin çocuğudur. Kırk günlükken yetim kaldı, babasının ölümüyle ailesinin sıkıntılı günleri başlamıştı. Annesi oğluna yetim bir çocuk olduğunu hissettirmemek için her türlü zahmete katlandı...  Hüseyin, öğrenimine mahalle mektebinde başladı. Lisede okurken gündüzleri okula gidiyor, akşamları çalışıyordu. Geçimleri iyice zorlaştığında, yani onuncu sınıftayken okulu bıraktı. Önce bir eczacı laboratuvarında, daha sonra ise bir basımevinde işçi olarak çalıştı.  

O sırada Balkan Savaşları (1912) başladı, onu sefer­berlik izledi. Çeşmeci, bu sırada cephede esir düştü. Esaretten kurtulduktan sonra Varna’ya döndü. 1919 yılında Bulgar Komünist Partisi’ne üye oldu; aynı yıl partinin kurucusu Dimitır Blagoev ile tanıştı. Varna Komünü’nün kuruluşuna katkısı oldu. Sonra faşistler yönetimi ele geçirdi, komünistler izlenmeye ve katletilmeye başladı. Çeşmeci Sofya’ya kaçtı.  

İkinci Dünya Savaşı yıllarında gazetecliğe başladı. 14 Mayıs 1945 tarihinde “Işık” gazetesini çıkardı. Daha sonraları, Georgi Dimitrov’un önerisi ile gazeteyi “Yeni Işık” adıyla işçi gazetesi olarak çıkarmaya başladı. Hüseyin Çeşmeci’nin temelini attığı bu gazete totaliter rejim sürecinde çeşitli aşamalardan geçti ve komünist düzenin yıkılmasıyla da kapandı.

Hüseyin Çeşmecioğlu yetmişi aşkın bir yaşta Sofya’da hayata gözlerini yumdu. Ölüm tarihi tesbit edilemedi.

ESERLERİ:

Türk Halk Türküleri (Sofya 1955),  Bir Perdelik Piyesler (Haz. Margarita İvanova, Çev. Hüseyin Çeşmeciev. Sofya 1955), Çin Halk Masalları (Bulgarcadan Çev. Hüseyin Çeşmeciev, Sofya 1959).

KAYNAKÇA: Bilâl N. Şimşir / Bulgaristan Türkleri 1878-1985 (Ankara 1989), M. Türker Acaroğlu / Bulgarlar ve Bulgaristan Üzerine Yüzyıllık Türkçe Kaynakça 1878-1978 (Ankara 1997), Balkan Ülkelerinde Türkçe Eğitimi ve Yayın Hayatı Bilgi Şöleni (İsmail A. Çavuşev’in “Totaliter ve Posttotaliter Devirde Bulgaristan’da Türkçe Süreli Basın 1944-1998” başlıklı yazısı; Hüseyin Çeşmecioğlu için gazeteci Hüseyin Tahirov’un “Partiyanın Sadık Oğlu” başlıklı yazısı. Ankara 1999), Niyazi Hüseyin Bahtiyar / Balkanlar’da Türk Ünlüleri (3. Kitap, 2004), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (C. 12, 2015).

 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör