Ahmet Zeki Muslu

Şair

Doğum
12 Şubat, 1952
Eğitim
Anadolu Üniversitesi Tarih Fakültesi
Burç

Şair. 12 Şubat 1952, Akçaova / Çine / Aydın doğumlu. Babasının görevi nedeniyle ilkokulu Aydın’ın değişik köylerinde okudu. Parasız yatılı sınavlarını kazanarak Aydın Lisesi orta kısmında başladığı ortaöğrenimini Çine Lisesinde tamamladı. Buca Eğitim Enstitüsü Sosyal Bilgiler Bölümünde başladığı yükseköğrenimini ise Isparta Eğitim Enstitüsünde tamamladı. Daha sonra Anadolu Üniversitesi Tarih Fakültesinden lisans diploması ile Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesinden Eğitim yöneticiliği sertifikası aldı. Ergani Lisesinde başladığı öğretmenlik görevini uzun yıllar Çine Ticaret Lisesi ve Çine Lisesinde sürdürdükten sonra Aydın Lisesinde öğretmen iken emekliye ayrıldı.

İlk şiirleri Demokrat İzmir gazetesinin sanat-edebiyat sayfasında (1975) yayımlandı. Ege’nin en uzun ömürlü edebiyat dergisi olan Dönemeç’in yazı ve yönetim kadrosu içinde yer aldı. Daha sonra Hakimiyet Sanat, Somut, Agora, Dönem, Türkiye Yazıları, Eylül, Kıyı, Küçücük, Ayrım, Aydınca, Beşparmak, Çağdaş Türk Dili gibi dergilerde şiirleri ve yazıları yayımlandı. Şiirlerinde değişik biçimlerle, değişik özleri tarihsel sürece yaslanan, toplumcu-gerçekçi bir bireşim ve imgelem ile kaynaştırarak yaşadığı dönemin tanıklığını yaptı. 1997 yılında iki arkadaşıyla birlikte yayımlamaya başladığı Aydınca (16 sayı, 1997-99) dergisinin yayın yönetmenliğini yaptı. Aydın’da Aydın!. Aydın... adlı bir tarih kültür bülteni çıkardı. Eğitim-İş Sendikası Çine Şube Başkanlığı yaptı. Edebiyatçılar Derneği, BESAM, Aydın Yazarlar ve Şairler Derneği üyeliklerinde bulundu.

ESERLERİ (Şiir):

Önce Ozanlar Çıktı Gurbete (1986), Ülkem Dört Mevsim Sonbahar (1990), Adı Sevda Olan Kadınlar (2000), Aşkın Anayurdu (2000).

KAYNAK: Sema Taştan / Ahmet Zeki Muslu Hayatı ve Şiirleri. Ayrıca Adnan Menderes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesinde bitirme tezine konu oldu (2001), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2. bas., 2009).

MİRAS

her bahar

dağları yeniden gezmek

ve bir asker kaputuna

sarınıp yatmak

yedi düvele meydan okuyan

dedemden mirastır bana

 

tabakasına ve filintasına

dokunmayı yasakladılar bana

tabakasının ay yıldızı

"çanakkale geçilmez" yazılı

filintası dokuz eylül'den bu yana

ateşlenmedi bir daha

 

oltu taşı teşbihi elimde

çekerim kaç yıldır

işte Muğla, işte aydın

işte Halep, işte arşın

bağdat görünmedi daha

yar sabır, yar sabır

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör