Selçuk Altun

Roman Yazarı

Doğum
19 Ağustos, 1950
Eğitim
Boğaziçi Üniversitesi İşletmecilik Bölümü
Burç

Romancı. 19 Ağustos 1950, Şavşat / Artvin doğumlu. İlkokulu Mardin’in Derik ilçesinde bitirdi. Samsun Maarif Koleji, Boğaziçi Üniversitesi İşletmecilik Bölümü mezunu. Yüksek lisansını aynı bölümde yaptı. Önce kaymakamlık, sonra valilik yapan babasının görevi gereği çocukluğunun bir bölümü Anadolu‘nun Eskişehir, Samsun, Hakkari gibi illerinde geçti. Bir yıl İngiltere‘de yaşadı.

Özel sektörde, özellikle finans kesiminde yöneticilik yaptı. İşi gereği yurtdışına çok sık yolculuklarda bulundu. Yapı Kredi Bankası Yönetim Kurulu görevli üyesi ve YKY Yönetim Kurulu başkanı olarak çalışmalarını sürdürdü.

Kitap ve kitap evleri üzerine kılavuz denemelerini, başta kitap-lık olmak üzere çeşitli dergi ve gazetelerde yayımladı, derleme ve seçkilerde çevirmenlik yaptı. Oktay Rifat‘ın pek çok şiirini İngilizceye çevirip bastırarak Amerika‘da tanıtımını üstlendi.

“Postmodernizm bir akım değildir. Sadece yazılı ürünler kapsamında ele aldığımızda ise Lyotard’ın ‘durum’ tanımı da bunca birbirinden farklı yazarı birleştirici olmakta yeterli değildir. Gene de, bir romanı postmodern diye adlandırmamıza, Selçuk Altun’un romanlarını da bu tanımın içine oturtmamıza destek olacak temel öğeler bulunmaktadır. Bunların belli başlıları parodi, pastiş, parçalılık, ilinti gevşekliği, süre düzeninin bozulması, olguyla kurmaca ayrımının kalkması, tür sınırlarının kalkması ve paranoyadır. Bu öğelerin hemen hemen hepsi de Selçuk Altun’un romanlarında çeşitli yoğunluklarda yer almaktadır.” (Güven Turan)

“Selçuk Altun öyküsüne hayat görüşünü de katan, yazarken kim alınır kim kırılır diye düşünmeyen bir yazar. Romanlarında kendisini rahatsız eden konulara değinirken kalemini hiç sakınmıyor. Kendince doğru, başkalarına göre aşırı sayılabilecek hassasiyetlerini satır aralarında değil, açık açık dile getiriyor. Hayat görüşünün birçok açıdan toplumun genel kabulleriyle çeliştiği de açık. Sakin ve huzurlu bir okuma isteyenlere bu yönü ters gelebilir, okurken düşünmeyi sevenler için ise çekici bir yanı olduğu su götürmez.” (Barış Müstecaplıoğlu)

ESERLERİ:

ROMAN: Yalnızlık Gittiğin Yoldan Gelir (2001), Bir Sen Yakınsın Uzakta Kalınca (2002), Kurşun Lezzeti (2003), Annemin Öğretmediği Şarkılar (2005).

ARAŞTIRMA: Erhan Bener’in Dünyasına Yolculuk (2004).

ÇEVİRİ: Seçme Şiirler (1997).

HAKKINDA: Haşim Akman / Selçuk Altun‘la İlk Romanı “Yalnızlık Gittiğin Yoldan Gelir” Üzerine “Bankacılık Stresini Atmanın En İyi Yolu Okumak ve Yazmak” (Cumhuriyet Kitap, 5.4.2001), TBE Ansiklopedisi (c.1, 2001), Bedirhan Toprak / Bir Dolar Mültimilyonerinin Yoksunluğu (Virgül, sayı: 40, Nisan 2001), Haluk Dağ / Dünyanın En İyi Yazarı’nı Arayan Bir Yazar - İbrahim Yıldırım / Yalnızlığı Gidermenin Yolları (Cumhuriyet Kitap, 21.11.2002), Güven Turan / Selçuk Altun’un Romanlarında Serüvenin Kaynağı (kitap-lık, Ocak 2003), Zerrin Yılmaz / Polisiye Dokulu Toplumsal Tepki Romanı (Cumhuriyet Kitap, 17.2.2005), Barış Müstecaplıoğlu / Öz(gün) Bir Roman (Cumhuriyet Kitap, 10.3.2005).

 

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör