Mürsel Acay

Fotoğraf Sanatçısı, Gazeteci, Yazar

Doğum
01 Nisan, 1968
Eğitim
Diyarbakır Ziya Gökalp Lisesi
Burç

Gazeteci-yazar, fotoğraf sanatçısı. 1 Nisan 1968 tarihinde Diyarbakır’da doğdu. 1987 yılında Diyarbakır Ziya Gökalp Lisesini bitirdi. Çok sevdiği mesleğine 1988 yılında merkezi Adana’da bulunan ve Ekspres gazetesinin Güneydoğu bürosunda başladı. Bir süre Tercüman ve Günaydın gazetelerinde, 1996 -2009 yılları arası Sabah gazetesinin Güneydoğu temsilciliğinde görevini sürdürdü.

1987, 1999 ve 2001 yıllarında Güneydoğu Gazeteciler Cemiyetince düzenlenen yarışmaların haber ve röportaj dallarında ödüller aldı.  2002 yılında Foto Muhabirleri Derneğinin düzenlediği ‘Yılın Basın Fotoğrafları’ yarışmasında ‘Hayat Öpücüğü’ adlı fotoğrafıyla jüri özel ödülüne layık görüldü. 2006’da Sabah gazetesinde yayımlanan “Jandarma Valiyi de Hakimi de Fişledi” haberiyle Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri ödülünü aldı. 

Suriye ve Irak’ta da görev yapan ve 1991 Körfez savaşını izleyen Acay, 2003 ABD-Irak savaşının kuzey cephesini Sabah gazetesi adına izledi. Yaklaşık iki buçuk ay Musul ve Kerkük cephelerinde savaşı izleyen Mürsel Acay, savaş sonrası da birçok kez Irak’ta görev yaptı. Irak savaşında çektiği fotoğrafları ‘Yaşamın Renkleri - Ağlayan Gelin’ adıyla albüm tadında kitaplaştırdı; kitabının ikinci baskısını eklemelerle ‘Yaşamın Renkleri - Savaşın Öteki Yüzü’ adıyla yayımladı. Bu kitap daha sonra Türkçe, Kürtçe İngilizce olarak 3 dilde üç defa basıldı.

Çağdaş Gazeteciler Cemiyeti, Foto Muhabirleri Derneği ve Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti(GGC) üyesi olan Mürsel Acay, 2006-2009 yılları arasında GGC Başkanvekilliği yaptı. "Yaşamın Renkleri" adıyla fotoğraf sergileri düzenleyen Acay, orta derecede Arapça ve İngilizce biliyor. Halen Diyarbakır Olay gazetesinin genel yayın yönetmeni olarak görevini sürdürüyor, televizyon ve radyolarda gündemle ilgili yorumlar yapıyor.

ESERLERİ:

Yaşam’ın Renkleri, Kaçak Aşk.

KAYNAKÇA: Kendisinden alınan bilgiler (Ocak 2013), İhsan Işık / Diyarbakır Ansiklopedisi (2013) – Geçmişten Günümüze Diyarbakırlı İlim Adamları Yazarlar ve Sanatçılar (2014) - Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (C. 12, 2018).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör