Selahattin İren

Ziraat Profesörü, Akademisyen

Doğum
24 Haziran, 1921
Ölüm
24 Ocak, 2007
Eğitim
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi
Burç

Akademisyen, ziraat profesörü (D. 24 Haziran 1921, Diyarbakır - Ö. 24 Ocak 2007, Ankara). İlk, Orta ve Lise tahsilini burada tamamladı (1940). Aynı yıl Ankara Ziraat Fakültesini bitirdi ve bu fakülteyi 1944 yılında bitirerek ziraat yüksek mühendisi oldu.

Ziraî Kombinalar Dairesi Reisliğinin ve Ziraî Mücadele Genel Müdürlüğünün kuruluşlarına hizmet etti ve bu kuruluşlarda Fitapoloji Mütehassaslığı, araştırma şubesi müdürlüğü yaptı. 1954 yılında Ziraat Doktoru, 1964 yılında Doçent oldu. 19ftH yılın dun beri Hakanlıktaki görevine ilâveten öğretim görevliliği de yapan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Kürsüsüne 1964 yılında eylemli doçent olarak geçti ve 1971 yılında Profesörlüğe yükseldi.

Bundan sonra aynı fakültede Fitopatoloji Kürsüsünün yeniden kuruluşuna hizmet etti. Bu kürsünün başkanı ve Fitopatoloji (Bitki hastalıkları) profesörlüğü görevini yapmakta iken emekli oldu. Çeşitli bitki hastalıkları konusunda araştırmaları ve yayınları mevcuttur.

Prof. Dr. Selahattin İren, Codox Alimentarius Peatisit Rezidüleri Alt Komitesi, Tohum Patolojisi, Bitki Koruma Konferansı gibi çeşitli Uluslararası Konferans ve Seminerlere katılmıştır.

24 Ocak 2007 günü Ankara'da yaşamını yitiren Prof. İren, ertesi günü Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanlık Konferans Salonunda düzenlenen tören ve daha sonra Kocatepe Camiinde kılınan cenaze namazının ardından Cebeci Asri Mezarlığı'na defnedilmiştir. Bir ziraat mühendisi olan Dr. Zekiye Tren ile evli olup, iki çocuğu vardır. Ziraat Mühendisleri Odası üyesiydi.

HAKKINDA: Şevket Beysanoğlu / Diyarbakırlı Fikir ve Sanat Adamları (c. 3, s. 126, 2.bas. 1997), www.zmo.org.tr, İhsan Işık / Diyarbakır Ansiklopedisi (2013).

 

 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör