Selahattin Arıkan

Eğitimci, Yazar

Doğum
Ölüm
-
Eğitim
Öğretmen Okulu

Eğitimci, yazar (D.1911, Efkere köyü / Kayseri – Ö. 1982). Öğretmen Okulunu bitirerek çeşitli okullarda uzun yıllar öğretmenlik yaptı. 1945 yılından itibaren, ülkedeki komünist faaliyetlere karşı mücadeleye girişti. Hatta “müdahalesiz bir mücadele yapabilmek için” öğretmenlikten istifa ederek, beş yüz yetmiş beş kuruş yevmiye ile, Toprak Mahsulleri Ofisi Ankara Silosunda amele olarak çalışmaya başladı.

1947 yılında, uzun yıllar yayımını sürdüreceği Öğretmen dergisini çıkardı. Zamanın Millî Eğitim Bakanı Reşat Şemseddin Sirer’in daveti üzerine yeniden mesleğe dönerek Ankara Millî Eğitim Müdürlüğünde görev aldı. Daha sonra MEB bünyesinde Öğretici Filmler Teşkilatı kurulunca Bölge başkanlığına getirildi.

Makaleleri Çığır, Ülkü, Millet, Son Havadis, Bizim Anadolu ve Yeni Asya gazetelerinde yer aldı. Ayrıca komünizmle mücadele doğrultusunda yurtiçi ve yurtdışında çok sayıda konferans verdi, komünizmle mücadele kuruluşlarınca ödüllendirildi. 1964’te kurulan Milliyetçi Öğretmenler Birliğinin ve daha sonra kurulan Federasyon başkanlığına, ardından da Konfederasyon başkanlığına seçildi. İlk kitabı olan Alnımdaki Toprak, Üstümdeki Bayrak’tan başka altmıştan fazla eseri vardır.

HAKKINDA: Abdullah Satoğlu / Kayseri Ansiklopedisi (2002).

 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör