Hüsamettin Olgun

Tıp Doktoru, Yazar, Şair

Doğum
Eğitim
Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi

 Şair, yazar, tıp doktoru. 1955, Amasya doğumlu. Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesini (1979) bitirdi ve 1983 yılında kulak boğaz burun uzmanı oldu. 1983-86 yılları arasında Diyarbakır SSK Hastanesinde, daha sonra uzun yıllar SSK Bursa Bölge Hastanesi’nde çalıştı.

Mesleki çalışmalarının yanı sıra, yine uzun yıllar edebiyatla ilgilenerek, 1971 yılından itibaren yazdığı şiirler, düşünce, sanat ve eleştiri yazıları Töre, Türk Edebiyatı, Öner Sanat, Yeni Adım, Tarih ve Medeniyet dergileri ile Milliyet, Cumhuriyet, Türkiye, Bursa Olay, Bursa Hakimiyet, Bursa Haber gibi gazetelerde yayımlandı. Şiirleri İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca ve Makedonca gibi yabancı dillere çevrildi, uluslararası dergi ve antolojilerde yayımlandı. Dünya Kültür Sanat Akademisi üyesi olarak 1996’da Japonya’nın Maebashi kentinde, 2000 yılında Yunanistan’ın Selanik kentinde Dünya Şairler Kongresi’nde Türkiye’yi temsil etti. Yunanistan Kongre Jürisi’nce Kongre Barış Ödülüne değer görüldü.

  Hüsamettin Olgun’un yüze yakın şiiri Türk Sanat Müziği formunda ülkemizin ünlü bestecileri tarafından bestelendi ve tamamına yakını TRT repertuarına alındı. Bestelenmiş şiirlerinin yer aldığı Hüznün Hikâyesi (2004) adlı şiir kitabında bestelerin notalarına da yer verildi. Rauf Denktaş’ın isteği üzerine Kenan Güçlütürk tarafından bestelenen “Kıbrıs Marşı” başlıklı şiiri Türk Silahlı Kuvvetleri marş repertuarında yer aldı. 1991’de Amsterdam’da Altn Şiir Jüri Özel Ödülü’nü, 1992’de Stockholm’de Hümanist Enternasyonal Etos Şiir Jüri Özel Ödülünü aldı. 1999 Kocaeli Üniversitesi Şiir Okulu Akademik Şiir Ödülü Birincisi seçildi. 2000 yılını UNESCO’nun Barış Kültürü Yılı olarak ilan etmesiyle kurulan IFLAC (Uluslararası Barış Kültürü Forumu) Türkiye Başkanlığını yürüttü. Ayrıca Türkiye’de aynı amaç doğrultusunda çalışan Barış Kültürü Derneğini kurdu.

ESERLERİ (Şiir):

Lodos Gibi (1991), Gide Gide (1998), Hüznün Hikâyesi (2004).

 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör