Mübin Beken

Arkeolog, Mimar, Ressam

Doğum
Ölüm
20 Aralık, 2009
Eğitim
Mimar Sinan Üniversitesi Yüksek Mimarlık Bölümü, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü
Diğer İsimler
Mübin Kemal Beken

Yüksek mimar, ressam ve arkeolog (D. 1921, İstanbul – Ö. 20 Aralık 2009, Side). Tam adı Mübin Kemal Beken’dir. Emekli öğretmen ve ressam Nurdan Beken’in eşidir. Galata Saray Lisesi (1942), Mimar Sinan Üniversitesi (Devlet Güzel Sanatlar Akademisi) Yüksek Mimarlık Bölümü (1948), İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü, Belediye Konservatuarı Keman Bölümü mezunu. Ayrıca, doktora yaptı ve DGSA’nin kurucularından Prof. Léopal Levy Atölyesi’nde resim öğrenimi gördü. Mimarlık ve İstanbul Üniversitesi ile Ankara Mühendislik-Mimarlık Akademisi’nde öğretim üyeliği yaptı. Side-Perge kazılarına, “Beyce Sultan” (Denizli) kazılarına, “Karahöyük” (Ankara) kazısına, St.Paul’ün yaşadığı Tarsus’ta yapılan sondaj çalışmalarına katıldı.

Dr. Beken ayrıca; Mevlâna Türbesi (Konya), Kızkulesi (Alanya), Tophane-i Âmire (İstanbul) Topkapı Sarayı (İstanbul), Geç Roma Devri Agora Hamamı (Side Müzesi’ne dönüşümü), “Subaşı Evi” (Side Evi) restorasyon çalışmalarını bizzat yürüttü. “İnsanlığın Ortak Mirasını Değerlendirme, Tanıtma, Geleceğe Taşıma Sergileri” başlığı altında yurtiçinde ve yurtdışında yirmi adet sergi açtı.

Prof. Arif Müfit Mansel’in Side üzerine hazırladığı kitaba katkılarda bulundu ve bu bağlamda Side’nin arkeoloji haritasını hazırladı (1968). Bu kitap, “Die Rulenen Fon Side” adıyla Almancaya da çevrildi. Efesos (1958) kitabına bölümler yazdı ve ayrıca çeşitli gazetelerde makaleleri yayımlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı için hazırlanmış olan kültürel mirasın korunması hakkında raporlar hazırladı. TRT’nin İstanbul, Ankara radyoları ve televizyonlarında 1960’lı yıllardan 1990’lı yıllara kadar kültürel mirasın korunması hakkında konuşmalar yaptı. “Ephesos – The Grories of Ephesos” (1967) adlı bir kitabı yayımlandı. “Millî – Uluslararası İcomos – MTR”nin üyesidir. İnsanlığın ortak mirasını kurtarma - koruma, değerlendirme ve tanıtma çalışmaları nedeniyle Vatikan hükümeti tarafından madalya ile ödüllendirildi.

Side sevdalısı olan Dr. Mübin Beken, 20 Aralık 2009 günü Side’de vefat etti, vasiyeti gereği Fatih Camii'nde kılınan cenaze namazı sonrası Side Kabristanlığı'na deflenildi. Cenaze törenine Side adlı kızı da katıldı.

KAYNAK: Bilgin Peremeci / “Side Akuarelleri” Sergisi (Akşam, 10.1.1962), Sadık Göksu / İstanbul’da Bir Sergi (Öncü, 12.1.1962), İlber Ortaylı / Başarılı Bir Sergi (Vatan, 1.12.1968), Anatolia the Erodle of  Civilisation (New Spot, 1.4.1983), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (Mübin Beken’den alınan bilgilerle, 2006, 2009), Yarı Ömrünü Side Kazılarına Veren Arkeolog Dr. Mübin Beken Hayatını Kaybetti (etkihaber.com, 20 Aralık 2009).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör