Sümmanî

Halk Ozanı

Doğum
Ölüm
05 Ocak, 1915
-
Diğer İsimler
Hüseyin (asıl adı)

Saz şairi (D. 1860, Samikale köyü / Narman / Erzurum - Ö. 5 Ocak 1915). Asıl adı Hüseyin’dir. Doğduğu köyde çobanlık yaptı. Saz çalmayı Erzurumlu âşıklardan öğrendi. Gülperi adını verdiği hayalî sevgilisini bulmak için Kafkasya, İran, Afganistan, Hind ve Turan’ı dolaşıp döndüğü anlatılır. Gezgin bir âşık olarak Ardahan, Emrah ve Karacaoğlan’ın etkisindeki koşmalarıyla tanındı.

Koşmalarında, aşk, gurbet, hasret temalarını işledi, bazılarında didaktik (öğretici) unsurlara yer verdi. “Ervah-ı Ezelde Levhi Kalemde”, “Kalksak Bu Yerlerden Hicret Eylesek”, “Ben Razı Değilem Hicrana Gama” adlı bazı şiirleri notaya alındı. Şiirlerini Haşim Nezih Okay, Âşık Sümmani (1940) ile Sümmanî - Hayatı ve Şiirleri (1963); Nesip Yağmurdereli, Sümmanî - Hayatı ve Şiirleri (1939); Mehmet Kardeş, Meşhur Saz Şairi Sümmanî - Hayatı ve Şiirleri (1963) ile Sümmani Bibliyografyası (1982) adlı kitaplarda topladılar.

“Sümmani 19. yüzyılın usta aşıklarından olan Erbabi’ye çıraklık etmiş. Çağdaşlarından Şenlik, Sezai ve Nihani ile zaman zaman karşılaşmış ve atışmış.

“Sümmani’nin ünü, yalnızca yetiştiği Erzurum çevresinde kalmamış, yurdun dört bir yanına yayılmış. Deyişleri, hikâyesi, Sivas’tan Kars’a kadar genç ve ihtiyarların dilinden düşmez olmuş.

“Sümmani’nin çırakları, onun şiirlerini ezberleyerek, ramazan geceleri kahvehanelerde, düğünlerde ve bir çok toplantılarda okumuşlar, atışarak, deyişerek Sümmani geleneğini yaşatmışlar.

“Sümmani geleneği, halk türkülerimizde de bir ağız olarak yerini almış. Günümüzde de sevilerek icra edilmekte ve dinlenmekte.” (Ahmet Özdemir)

HAKKINDA: Haşim Nezihi Okay / Aşık Sümmani (1940), Mehmed Kardeş / Sümmani Hayatı ve Şiirleri (1963) - Sümmani Bibliyografyası (1982), Ahmet Özdemir / Cönklerden Günümüze Halk Şairlerimiz (1993), Behçet Necatigil / Edebiyatımızda İsimler Sözlüğü (18. bas. 1999), Şükran Kurdakul / Şairler ve Yazarlar Sözlüğü (gen. 6. bas. 1999), M. Zeki Kurnuç / Erzurum ve Türk Mûsikisi (2005), İhsan Işık / TEKAA (2006).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör