Savaş Ay

Televizyon Yapımcısı, Yönetmen, Gazeteci, Yazar

Doğum
26 Mart, 1954
Ölüm
09 Kasım, 2013
-
Eğitim
Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
Burç

Gazeteci, yazar, televizyon yapımcısı, yönetmen  (D. 26 Mart 1954, İstanbul - Ö. İstanbul, 9 Kasım 2013, İstanbul). Ses sanatçısı  Ulaş Can Ay’ın babası, ses sanatçısı Şükran Ay ile sihirbaz ve gösteri sanatçısı Turan Ay’ın oğludur. Çocukluk yılları İstanbul Üsküdar Selamsız’da geçti, Marmara Üniversitesi İktisat ve İdari Bilimler Fakültesi ile İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’nde eğitim gördü.

Gazeteciliğe muhabir olarak 1974 yılında “Dünya” gazetesinde başladı. Sonraki yıllarda birçok gazete ve dergilerde çalıştı, köşe yazarlığı yaptı. Televizyon hayatına ise,  Mehmet Ali Birand’ın yapımcısı olduğu “32. Gün” programında başladı. 1993 yılında kendisi “A Takımı” adlı bir haber programı yapmaya başladı ve bu programı on beş yıl sürdürdü. Daha sonra çeşitli TV kanallarında “Savaş Ay’la  Show Biz” ,”Savaş Ay’la Tozlu Yollar”, “Savaş Ay’la Sokak Arası”, “Stüdyo 4”, “Savaş Ay’la Muhabir” gibi programlar yaptı. “A Takımı” programı ile açtığı Ağrı / Doğu Beyazıt’a okul kampanyasında bir gecede tam 1 trilyon (eski TL) para toplayarak adından uzun yıllar  söz ettirdi. Bunun yanı sıra yapmış olduğu “Beyaz Tebeşir” kampanyası ile yine birçok çocuğun okumasın yolunu açtı. “Dansöz adlı filmin yönetmenliğini ve senaryo yazarlığını da yapmıştı.     

Savaş Ay, gazetecilik ve televizyonculuk meslek dallarında 600’den fazla başarı plaketi ve ödünün sahibiydi. Bu ödüllerden en ilginci ve kendince en önemlisi, travesti kılığına girerek onların yaşadığı bir takım zorlukları gözler önüne serdiği haberle aldığı “1992 Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yılın Gazetecisi Ödülüdür. Ayrıca, yaptığı tüm haber ve yaşadığı deneyimlerin meyveleri olarak yazdığı altı kitabın sahibidir.

Kendisini şöyle anlatırdı: Daha ilkokuldayken, dedem Çamur Şevket’in manav dükkanında özenle dizdiğim elmalar ve müşteriye verdiğim fazladan para üstleri sayesinde, alnımın teriyle kazandığım aşırmacalardayken ellerim, kulağımı tabure sohbetlerinden kalına bir ‘çenebaz çamur’um… Bunları bir kenara bırakırsak; esasında ben yalnızca, 1954 Mart'ının bir sis çocuğuyum... Doyar mıyım ki zafere? Düşler görürüm ayaküstü... Şöyle bir estirdim mi rüzgârımı dağılır düşlerimin sisi...”

Savaş Ay, on beş yıl mücadele ettiği kanser hastalığına yenik düşerek, 9 Kasım 2013 tarihinde İstanbul’da öldü.

ESERLERİ:

Ay Hikâyeleri, Göz Tanığı, Ara Sokak, Sokak Çocuğu, Çamur Şevket’in Torunu, Anlat Savaş Abi’ne.

KAYNAK: Türkiye Yazarlar Birliği / Türkiye Kültür Sanat Yıllığı (2014), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (C. 12, 2017).

 

  

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör