Satı Kadın

Milletvekili, Siyasetçi

Doğum
Ölüm
21 Mart, 1956
-
Diğer İsimler
Satı Çırpan (asıl adı), Satı Öz, Hatı Çırpan

Siyasetçi, ilk kadın milletvekillerinden (D. 1890, Kazan / Ankara - Ö. 21 Mart 1956). Asıl adı Satı Çırpan olup bir ara da Atatürk’ün önerisiyle Satı Öz adını almıştı, Satı Kadın, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk kadın milletvekillerindendir. 1935 seçimlerinde Atatürk’ün isteği ile Ankara’dan seçilerek V. Dönem’de Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’ne girdi. Mustafa Kemal’le karşılaştığında 19 Mayıs 1919 doğumlu olduğunu söylediği aktarılmaktadır. Kurtuluş Savaşı’nda gazi olmuş bir askerin eşiydi. Millet mekteplerine devam ederek okuma-yazma öğrenmişti. Çiftçilik ve babasının ardından köy muhtarlığı yapan ve beş çocuğu olan köylü bir kadındı.

Mustafa Kemal’in Ankara’nın Kazan köyünü (sonradan ilçe oldu) ziyaret ettiği bir gün tanıştığı Satı Kadın, onun önerisiyle milletvekili adayı oldu. 1935 seçimlerinde seçilerek Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’ne girdi ve 1939 yılına kadar Mecliste görev yaptı. O dönemde Mustafa Kemal ayrıca Hattiler’lerle ilgileniyordu. Satı adını Hatı olarak değiştirmesini de istemişti. Satı Kadın olarak bilinse de TBMM kayıtlarında adı Hatı Çırpan olarak geçmektedir. Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilmesinin 74. yılında TBMM’nin ilk kadın milletvekillerinden biri olan Satı  Çırpan, Kazan’da mezarının başında anıldı. 

HAKKINDA: Sait Arif Terzioğlu / Yazılmayan Yönleriyle Atatürk (1963), Büyük Larousse Ansiklopedisi (1986), Ozan Öner / Kuvayi Milliye Ulusal Bilgi Merkezi (28 Ekim 2008).

 

      

 

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör