Gültan Kışanak

Genel Başkan, Belediye Başkanı, Milletvekili, Gazeteci, Siyasetçi

Doğum
15 Haziran, 1961
Eğitim
Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Bölümü
Burç

Gazeteci, Siyasetçi, XXIII. Diyarbakır, XXIV. Dönem Siirt Milletvekili, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eski Başkanı, Barış ve Demokrasi Partisi eski Eşbaşkanı.

15 Haziran 1961’de Elazığ’da doğdu. Babasının adı Lütfü, annesinin adı Melek’tir. Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Bölümünü bitirdi.

Ağuce aşiretinin bir mensubu olan Gültan Kışanak, Güneş, Yeni Ülke, Özgür Gündem ve Özgür Ülke gibi çeşitli gazetelerde çalıştı. Çocukluk ve gençlik yıllarını Elazığ'da geçirdi; lise yıllarında Kürt siyasetiyle ilgilenmeye başladı. Diyarbakır Bağlar Belediyesi Sosyal Proje Danışmanı ve Koordinatörü olarak birçok projeyi yürüttü. Halen Barış ve Demokrasi Partisi Eş Genel Başkanıdır.

Kışanak, TBMM XXIII. ve 24. Dönem ve 25. Dönemde seçimlere bağımsız olarak girdi, önce Diyarbakır’dan sonra Siirt’ten  Milletvekili seçildi. Meclis’e girdikten sonra, yine bağımsız seçilen diğer bir kısım milletvekili ile Demokratik Toplum Partisi (DTP) Grubunu kurdular. DPT kapatılınca bir üre yine bağımsız kaldı, ardından yeni kurulan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP)’ne girdi ve bu partinin Eş Genel Başkanlığına getirildi.

Siyasi sebeplerle milletvekili dokunulmazlıkları kaldırılmak istenen dokuz parlamenterin arasında Kışanak da vardı. 

Orta düzeyde Kürtçe bilen Kışanak, Zülküf Kışanak ile evli ve Evin Jiyan Kışanak adlı 1 çocuk annesidir.

2014 Türkiye yerel seçimlerinde Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmiş, 26 Ekim 2016’da Terör soruşturması kapsamında gözaltına alınmış, görevini kayyum olarak atanan Cumali Atilla’ya devretmiştir.

Gültan Kışanak’ın 2018’de 'Kürt Siyasetinin Mor Rengi' adlı bir kitabı yayımlanmıştır.

KAYNAKÇA: TBMM Albümü 3. Cilt 1983-2010 (2010), TBMM Albümü 24. Yasama Dönemi (tbmm.gov.tr, erişim: 16.01.2016), Gültan Kışanak kimdir? (t24.com.tr, 26 Ekim 2016), Gültan Kışanak kimdir? (sozcu.com.tr, 29 Kasım 2016), Kışanak 'Kürt Siyasetinin Mor Rengi'ni yazdı (artigercek.com, 13 eylül 2018), Gültan Kışanak'a 14 yıl 3 ay, Sebahat Tuncel'e 15 yıl hapis cezası (gazeteduvar.com.tr, 1 Şubat 2019), Gültan Kışanak kimdir? (haber7.com, yeniakit.com.tr, internethaber.com, 19.06.2019).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör