Gülseren Güçhan

Sinema Araştırmacısı, Araştırmacı

Doğum
01 Ocak, 1958
Burç

Sinema araştırmacısı. 1 Ocak 1958, Eskişehir doğumlu. Yüksek lisansını “Televizyon Program Yapımında Dış Çekim” adlı tezle Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde (1986), doktorasını “Toplumsal Değişme ve Türk Sineması-kente Göç Eden İnsanın Türk Sinemasında Değişen Profili” teziyle aynı yerde (1992) tamamladı. İletişim Bilimleri Fakültesi Sinema ve Televizyon Anabilim Dalında profesör  olarak görev yaptı. 2. Çevre Filmleri Festivalinde jüri üyeliği, 1. Uluslararası Göç Filmleri Festivali koordinatörlüğü, Uluslararası Eskişehir Sinema Günleri koordinatörlüğü yaptı. Anadolu Üniversitesi Sinema Kulübü danışman öğretim üyesi, Üniversite Öğretim Elemanları Derneği, Sosyal Bilimler Araştırmacıları Kulubü, İLAD İletişim Araştırmaları Derneği üyesidir.

İlgi alanları, Avrupa Sineması, Film Festivalleri, Türk Sineması, Sinemada Toplumsal Araştırmalar, Sinema Sosyolojisi Sinemada Türlerdir. Çeviri ve yazılarını, 25. Kare, Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Dergisi, Kurgu dergilerinde yayımladı. Bildirileri çeşitli yayınlarda yer aldı. Toplumsal Değişme ve Türk Sineması kitabı ile T.C. Kültür Bakanlığı Sinema Araştırma-İnceleme-Değerlendirme Kitabı Yarışmasında ödül (1993), “Christian Metz’in Göstergebilimsel Psikanalitik Yaklaşımı ile Bir Film Çözümleme: Bez Bebek” isimli makale ile Kültür Bakanlığı Sinema Araştırma-İnceleme-Değerlendirme Makalesi Yarışmasında ödül (1993) aldı.

ESERLERİ:

Toplumsal Değişme ve Türk Sineması (1992), Türk Sineması Üzerine Düşünceler (der. S. Murat Dinçer, Türk Sineması, Kadınlar, Kalpler ve Erkekler adlı bölüm, 1996), Tür Sineması Görüntü ve İdeoloji (1999).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör