Gülnur Duran

Tezhip Sanatçısı (Müzehhip), Minyatür Sanatçısı, Hattat, Akademisyen

Doğum
Eğitim
Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Resim-Eğitimi Bölümü

        Tezhip ve minyatür sanatçısı, akademisyen. 1962 İstanbul / Üsküdar’da doğdu. 1984 yılında Marmara Üniversitesi, Atatürk Eğitim Fakültesi, Resim-Eğitimi Bölümü’nde Lisansını tamamladı. 1987 Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü Tezhip-Minyatür Anasanat Dalı’nda Araştırma Görevlisi olarak göreve başladı. 1990’da “Süleymaniye Kütüphanesi’ndeki Türk Mushaflarında 16.yy. Serlevha Tezhibleri” konulu teziyle Yüksek Lisansını verdi 1996 yılında M. Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde “Ali Üsküdârî Motif ve Üslûb Anlayışı” konulu teziyle Sanatta Yeterliğini verdi, M. Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü. 1997 yılında Yardımcı Doçent oldu. 1992 yılından itibaren, M. Ü. Güzel Sanatlar Fakültesi, Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü’nde; Tezhib Sanatı, Türk Bezeme Sanatı, Türk Tezhib Sanatı Tarihi, Geleneksel Türk El Sanatlarına Giriş dersleri vermektedir. Tezhib Sanatı konusunda makale ve yayınları; yurt içi ve yurt dışı sergileri; özel koleksiyonlarda eserleri vardır.

Kubbealtı Kültür ve San’at Akademisi Vakfı Nakışhânesi’nde usta-çırak usûlünde tezhib derslerine başladı, 1987’de Prof. Dr. Çiçek Derman, 1991’de Dr. İnci Birol’dan müzehhiplik icâzeti aldı.

Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü Tezhip-Minyatür Anasanat Dalı, Öğretim Üyesi olan Gülnur Duran; 2000 yılından itibaren Kubbealtı Kültür ve Sanat Vakfı Nakışhânesi’nde Dr. İnci Birol ve Prof. Dr. Çiçek Derman hocalarından devraldığı tezhip derslerini fahri olarak devam ettirmektedir.

Ali Üsküdârî Motif ve Üslûb Anlayışı adlı çalışması 2008’de kitap olarak yayımlandı.

Kişisel Sergi:

1995 "Uluslararası sanat ve el sanatları, Atatürk Kültür Merkezi, Ankara, 1998 Auburn Kütüphane Sidney, Avustralya.

Grup Sergileri:

2002 "İpek Yolu", Smithsonian Enstitüsü, Washington DC, 2003 "Ortadoğu'nun kültür merkezi," Türkiye'de ve Japonya'da Çağdaş hat sanatı "., Tokyo, 2005" Fatih ve Bosna Sempozyumu ve Geleneksel Sanat Sergisi "Sarajevo, Bosna Hersek. , 2006 "Tarihe Saygı Sergisi", Kilit Bahir Kültür ve Sanat Merkezi, Çanakkale, 2007 "Türk Süsleme Sanatları Sergisi", Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi, Erzurum, 2007 "Aydınlatma Sergisi", Atölye, Yörük Çadırı Galerisi, Edinburgh, 2008 "DTSYO-MÜGSF Sanatçılar ve Beşinci Yıl -2 Tasarımcıları" Caddebostan Kültür Merkezi, İstanbul.

KAYNAK: Gülnur Duran (ktsv.com.tr, erişim: 30.12.2015), “Ali üsküdarî’yi müzehhip olarak ele aldım” (Mehmet Nuri Yardım Röportajı, hatdergisi.com, erişim: 30.12.2015), Gülnur Duran (turkishculture.org, erişim: 30.12.2015).

Hat ve Tezhip Örneği 1

Hat ve Tezhip Örneği 2

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör