Sıtkı Fırat

Fotoğraf Sanatçısı

Doğum
Eğitim
Yüksek öğrenimini Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Resim İş Bölümü

Fotoğraf sanatçısı. 1930, Akçalı köyü / Kemaliye (Eğin) / Erzincan doğumlu. İlk ve ortaöğrenimini İstanbul’da okudu. Öğretmen okulunu bitirdikten bir yıl sonra Anadolu’da köy öğretmenliği yapmaya başladı. Yüksek öğrenimini Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Resim İş Bölümü’nde tamamladı ve önce Diyarbakır Öğretmen Okulu’nda, ardından Ankara Öğretmen Okulu’nda resim öğretmenliği yaptı. İlk fotoğraf derslerini sanat fotoğrafçısı Şinasi Barutçu’dan aldı ve çalıştığı okullarda fotoğraf kursları açtı. 1966 yılında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Almanya’ya gönderildi. 1974 yılında Gazi Üniversitesi Resim Ana Bilim Dalı bölümüne öğretim görevlisi olarak atandı ve 1977 yılında buradan emekliye ayrıldı.

Sıtkı Fırat, sanat yaşamına resimle başladığı hâlde Türkiye’nin tanıtılmasında fotoğrafa duyulan gereksinim ve fotoğrafın iletişim gücü onu fotoğraf sanatına yöneltti. Bu uğurda yurdu karış karış gezdi. Ankara’da açtığı “Memleketim” (1977), “Doğu Karadeniz’in Güzellikleri” (1986), “Güneşin Doğduğu Yer Türkiye” (1990) gibi sergileri büyük ilgi gördü. Fotoğrafları Turizm Bakanlığı’nın tanıtıcı yayınlarında, afişlerde, tanıtım kitapları ile takvimlerde yer aldı. 1987 yılında Çin’de açtığı sergi daha sonra on beş kadar ülkede yinelendi. 1999 yılında Çin Kültür Bakanlığı’nca dünyaca ünlü on dört fotoğraf sanatçısıyla birlikte Çin’e davet edildi. Çektiği fotoğraflar “Focus On Chine” adlı kitapta yayımlandı. “Sıtkı Fırat’ın Gözünden Çin” sergisi Ankara’da (2005) açıldı ve Kemaliye’de (2007) yinelendi. Ankara’da Fırat Color Renkli Fotoğraf Laboratuarı’nı kurarak profesyonel ve amatör sanatçılara hizmet sundu ve yirmi altı yıl resim sanatı dalında eğitim verdi.

Fırat, Türkiye Güzel Sanat Eserleri Meslek Birliği’nin kurucuları arasında yer aldı, bu birliğin başkanlığını yaptı. TÜRKSAV tarafından verilen “Türk Dünyasına Hizmet” ödülünün yanında katıldığı yarışmalarda pek çok ödül aldı. aldı. TÜYAP İnter Camera Fuarında “Yılın Duayen Fotoğrafçısı” seçildi (2001). Kültür Bakanlığı tarafından, fotoğrafla geçen elli beş yılı onuruna, Devlet Resim ve Heykel Müzesi’nde kendisine bir plâket verildi (2005). Ankara Sanat Kurumu tarafından “Yılın Fotoğrafçısı” seçildi (2007). Hakkında “Fotoğrafçılar Kütüphanesi - Sıtkı Fırat “ adlı bir biyografi kitabı yayımlandı.

ESERLERİ (Albüm ve kitap):

Fotoğrafa Giriş, Yurttan ve Dünya’dan Yansımalar (2005), Selçuklu Sanatı (1997), Güneşin Doğduğu Yer Türkiye (2003), Saklı Cennet Kemaliye / Eğin (2008).

HAKKINDA: Her Yönüyle Kemaliye / Eğin (1996), Rıfkı Kaymaz - H.İbrahim Özdemir / Erzincanlılar Ansiklopedisi (2009), Kaya Özsezgin / Türk Plastik Sanatçıları Ansiklopedik Sözlük (1994).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör