Sami Kocaoğlu

Araştırmacı Yazar, STK Yöneticisi, Yönetici, Eğitimci

Doğum
01 Temmuz, 1934
Ölüm
28 Temmuz, 2022
Eğitim
Ankara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi
Burç

Asker, emekli yarbay, akademisyen, eğitimci, araştırmacı-yazar, STK yöneticisi (D. 1 Temmuz 1934, Nebişeyh köyü / Cebel bucağı / Mestanlı / Bulgaristan – Ö. 28 Temmuz 2022, İzmir). 1951 yılında ailesiyle Türkiye’ye göç etti. Cebel İlkokulu, Eskişehir Atatürk Lisesi (1956) ve ordu adına okuduğu Ankara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi (1960) mezunu. Çeşitli askeri okul ve birlik karargâhlarında öğretmen ve yönetici olarak görev yaptı. Askeri okullarda modern planlamacılık çalışmalarını başlattı. Bursa Işıklar Askeri Lisesi Program ve Plan Şubesi Müdürü ve yarbay rütbesinde iken kendi isteğiyle emekliye ayrıldı. Türkiye Yazarlar Birliği üyesiydi

Sami Kocaoğlu, Bulgaristan’daki Türklerin haklarını savunmak amacıyla Bursa’da Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği ile Balkan Türkleri Dayanışma ve Kültür Derneğini kuranlar arasında yer aldı ve bu derneğin yöneticiliğini yaptı. Balkanlar’da Türk Kültürü dergisinin dört yıl yayın yönetmenliğini üstlendi. Gerek orduda görevliyken ve gerekse emekliye ayrıldıktan sonra Millî Eğitim Bakanlığına bağlı orta ve yüksek okullarında öğretmenlik yaptı. Bursa Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde dört yıl öğretim görevlisi olarak çalıştı. Çalışmalarını özel ve özerk kurumlarda yöneticilik yaparak sürdürdü. Yazılarını Evlad-ı Fatihan Dergisi başta olmak üzere çeşitli dergilerinde yayımladı.

 

ESERLERİ:

 

Mehmetçikler (1985), Malazgirt’le Vatanlaşan Toprak (1998), Bulgaristan Türkleri Ah! (1998), Belgelerle Bulgar Zulmü (Bursa Hakimiyet gazetesinde tefrika edildi), Mevlâna Denizinden Damlalar / Mesnevî’den Kıssalar Hikmetler Yorumlar, Çağdaş İslâm İlmihali (2004).

KAYNAK: İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2006, 2007), Doç. Dr. Günseli Naymansoy – Ek Bilgi (31.12.2022).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör