Ruhsan Nevvare

Oyun Yazarı, Yazar

Doğum
10 Şubat, 1884
Ölüm
15 Mart, 1913
Eğitim
İstanbul Darül Muallimat (Kız Öğretmen Okulu)
Burç
Diğer İsimler
Hadiye Ebüzziya

Oyun yazarı (D. 10 Şubat 1884, İstanbul - Ö. 15 Mart 1913, İstanbul). Asıl adı Hadiye Ebüzziya, kızlık soyadı Selimoğlu’dur. Talha Ebüzziya’nın eşi, gazeteci-yazar Ziyad Ebüzziya’nın annesidir. İstanbul Darü’l-Muallimat’ı (Kız Öğretmen Okulu) bitirdi. Özel öğretmenlerden İngilizce, Fransızca öğrendi. Bizde ilk kadın kuruluşu olan Cemiyet-i Nisvanın (Kadınlar Derneği) kuruluşuna Halide Edip (Adıvar) ile birlikte katıldı. Halide Edip cemiyetin başkanlığını, kendisi de sekreterliğini üstlendi (1909).

Hikâye ve çeşitli konulardaki yazıları Mahasin, Musavver, Muhit, Aşiyan ve Demet (1908-1909) dergilerinde yayımlandı. Jön Türk adlı üç perdelik oyunu 2 Ekim 1908’de Mınakyan Efendi’nin Osmanlı Tiyatrosunda sahnelendi. Genç yaşta veremden öldü. Bakırköy’deki aile mezarlığına gömülüdür.

“Meşrutiyetten hemen sonra ya-yımladığı Jön Türk piyesi, müslüman bir kadın yazarın yazdığı ilk tiyatro eseri olması bakımından öncem taşır. O dönemde bir genç kızın kendi adıyla bir piyes ortaya koyması hoş karşılanmayacağından önce Ruhsan Nevvare adını kullanmış, sonra da piyesin yazılmasında kendisine yardımcı olan aile yakını Tahsin Nahid’in isminin konulması daha uygun bulunmuştu.” (Ziyad Ebüzziya).

ESERLERİ:

Jön Türk (Tahsin Nahid ile 1908, aynı yıl Manakyan Efendi’nin Osmanlı Tiyatrosunda oynandı), Sanatkârlar (1908), Aşkımız (manzum piyes, basılmadı).

HAKKINDA: TDE Ansiklopedisi (c. 2, 1977), Yaşamları ve Yapıtlarıyla Osmanlı Ansiklopedisi I, 1999), TBE Ansiklopedisi (c.2, 2001), İhsan Işık / Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2006).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör