Rıza Yürükoğlu

Siyasetçi, Şair

Doğum
04 Kasım, 1945
Ölüm
11 Aralık, 2001
-
Eğitim
Londra City Üniversitesi Sosyoloji Bölümü
Burç
Diğer İsimler
Nihat Akseymen

Şair, yazar, siyasal eylemci (D. 4 Kasım 1945 - Ankara, Ö. 11 Aralık 2001). Nihat Akseymen adı ile de bilinmektedir. Türkiye Komünist Partisi (TKP) içinde Veli Dursun adı ile de tanınır. 1966’da Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesine girdi. Bu sırada Fikir Kulüpleri Federasyonu (FKF) ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) içinde çalışmaya başladı. Şuba 1970’te ilk eşi Merih Kutsal ile evlendi. Aynı yıl İngiltere’ye gitti ve orada TKP üyesi oldu. Türkiye’ye döndükten sonra yakın arkadaşlarıyla birlikte TKP örgütlenmesinin bir kolunu başlattı. Bir süre sonra siyasal sebeplerle yurtdışına çıkmak zorunda kaldı.

Okumakta olduğu Siyasal Bilgiler Fakültesinin dördüncü sınıfından Londra’daki City Üniversitesi Sosyoloji Bölümünün ikinci sınıfına geçiş yaptı. 1973’te bu üniversiteden mezun oldu. Arkadaşları ile birlikte İngiltere’de İngiltere Türkiyeli İlericiler Birliğini (İTİB) kurdu. Ardından da Londra İşçi Birliği ve yerel bir işçi gazetesi olan İşçinin Sesi’ni kurdular. 1974’te TKP Merkez Kurulu üyeliğine getirildi. 1976’da İşçinin Sesi gazetesi Atılım dergisi ile birlikte partinin yayın organı olarak çıkmaya başladı. Parti merkezi tarafından Emperyalizmin Zayıf Halkası Türkiye diye bir broşür hazırlamakla görevlendirildi. başlangıçta parti merkezinin savunduğu bu broşür daha sonra tartışma konusu oldu. 1999’da kendi isteği ile TKP genel sekreterliğinden ayrıldı. Parti üyesi olarak çalışmalarına devam etti ve kanserden öldü.

ESERLERİ:

ARAŞTIRMA-DERLEME: Emperyalizmin Zayıf Halkası Türkiye, Açık Mektup, Proletarya Enternasyonalizmi, Üçüncü Program ve Görevlerimiz, İyi Öncü Değil Kötü Artçı Bile Değil, Örgüt ve Örgütçü, Faşizmin Çözülüşü, Sosyalizm Üstün Gelecektir, Durum ve Görevlerimiz, Yaşayan Sosyalizm, Sınıf Savaşının Vardığı Aşama ve Komünist Partisinin Taktikleri, Bu Kavga Gelecek Kavgasıdır, Sosyalizm ve Demokrasi, Kankun Konferansı ve Düşündürdükleri, Durum ve Görevlerimiz, Kırkın Yarısı (2 cilt makalelerinden derleme), Savaş Yolu / Üstüngel’den Notlar (İsmail Bilen‘den, yay. haz.; Önsöz: Nâzım Hikmet, Rıza Yörükoğlu), Faşizm ve Burjuva Demokrasisi (1991), Değirmenin Bendine Arif Sağ’la Müzik, Alevilik ve Siyaset Üzerine Sohbet (1993), Sosyalizmin Çözülüşü Üzerine Üç Makale (1993), Okunacak En Büyük Kitap İnsandır (Tarihte ve Günümüzde Alevilik) (1995), Doğu Asya Krizi (1998), Sosyalizm Nedir (3 cilt) (1999).

ŞİİR: Durgunda Bir Kurşun.

KAYNAKÇA: Vitrindekiler (Cumhuriyet Kitap, 24.2.2005), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2. bas., 2009).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör