Rıza Özcan

Şair

Doğum
01 Ocak, 1955
Eğitim
Antalya Ticaret Lisesi Bankacılık Bölümü
Burç
Diğer İsimler
Âşık Rızai, Muhammed Rıza Özcan

Şair. 1 Ocak 1955, Cumhuriyet köyü / Dinar / Afyonkarahisar doğumlu. Şiirlerinde Âşık Rızai mahlasını, yazılarında Muhammed Rıza Özcan müstearını kullandı. İlkokul öğrencisi iken Dinar'a göç etti,  burada Atatürk İlkokulundan mezun oldu (1967). Dinar Lisesi orta kısmını (1978) ve Antalya Ticaret Lisesi Bankacılık Bölümünü (1991) dışardan bitirdi. Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi İşletme Bölümündeki öğrenciliğini sürdürdü. 1978’de çalışma hayatına atılarak, T.C. Ziraat Bankasının Dinar, Ağlasun, Finike, Antalya ve İnegöl şubelerinde takip memuru, servis amiri gibi çeşitli görevlerde bulunarak 2005 yılında emekli oldu. Yaşamını Antalya’da sürdüren Rıza Özcan, Seyhan Özcan ile evli; Ayşegül Türker, Fatime Çarşambaoğlu, Yasin Özcan adlarında üç çocuk babasıdır.

Şiire ilgisi ilkokuldayken başladı. Çocukluğu halk ozanlarının şiirlerini dinlemekle geçti. İlk şiirleri Kasım 1981’de Son Havadis gazetesinde, daha sonra Yeni Sabah, Doğu (Erzincan), Akdeniz (Finike), Bakış, Aydın, Hür Işık gazeteleri ile Yeni Çağrı, Karınca, İnanç, Güllük, Sevgi Yolu, Bizim Ece dergilerinde; Türk Şairleri (Hilmi Serdengeçti, 1983), İlahiler Güldeste (Ali Rıza Işıklı, 2006), Anadolu Hececileri (Sabit İnce, 2007), Bizim Ece Şairler (Ahmet Otman, 2008), Sevgi Yolu Dergisi Güldeste (2008) gibi çok sayıda antolojide ve çeşitli internet şiir sitelerinde yayımlandı. Halk ozanı ve tasavvuf şairi olarak sözleri de ve beste kendisine ait 100’ü aşkın bestesi vardır. 2006’da düzenlenen İstanbul konulu şiir yarışmasında takdirname ile ödüllendirildi. Anayurt gazetesi ve Gündüz kitabevince 2007de üçüncüsü düzenlenen edebiyat ödülleri yarışmasında hece dalında birinci olmuştur.

ESERLERİ:

ŞİİR: Mavi Tüllü Dünya (1985), Aşk Tütsüsü (2008).

ANTOLOJİ: Tasavvuf Şairleri Şiir Antolojisi (1993).

HAKKINDA: Hilmi Serdengeçti (söyleşi, Mavi Tüllü Dünya sunuşu, 1985), İsa Kayacan / Dünya (Anadolu gazetesi, Sivas, 14.10.1996), İrfan Ünver Nasrattınoğlu / Afyonkarahisarlı Çağdaş Halk Ozanları (2006), Refika Doğan / Şair Rıza Özcan’la Söyleşi (Güllük Şiir Güldestesi, 2007).  

O VERMESE KİM VERECEK?

Gökten bir damla yağmuru                 

 O vermese kim verecek       

 Sönmeyen güneşe nuru

 O vermese kim verecek,

 

 Bize bahşeden hayatı

 Muhtaç da değildir zatı

 Arza bolluk bereketi

 O vermese kim verecek

 

 Başak yerine ot bitse

 Sular yere batıp gitse

 İnsan yüz bin feryat etse

 O vermese kim verecek

 

 Taptıkları cansız put mu?

 Aciz olan tabiat mı?

 Ya devlet ya da örgüt mü?                                                                                                

 O vermese kim verecek

 

 Sen vahdete hep kapı aç

 Varlıkta birliktir amaç

 Sultanlar da ona muhtaç

 O vermese kim verecek

 

 Aklı olan kor kaçar mı?

 Hiç şirke kapı açar mı?

 Zerreyi var eden var mı?

 O vermese kim verecek

 

 Berzahta tutar canları

 Hep koruyan o onları

 Boşa kulun isyanları

 O vermese kim verecek

 

 Mükemmel onun sanatı

 Rıza hamt ed bil kanaati

 Dünya’yı, sonsuz hayatı

 O vermese kim verecek

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör