Rıza Filizok

Yeni Türk Edebiyatı Araştırmacısı

Doğum
15 Nisan, 1943
Eğitim
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Burç

Yeni Türk edebiyatı araştırmacısı. 15 Nisan 1943, Turgutlu / Manisa doğumlu. İlkokulu (1955), ortaokulu (1958) ve liseyi doğduğu yerde (1963) okudu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü (1968) bitirdi. 1969-76 yılları arasında lise edebiyat öğretmeni, 1978-86 yılları arasında Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde asistan ve araştırma görevlisi olarak çalıştı. İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yeni Türk Edebiyatı Anabilim Dalında doktora (1983) yaptı. Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde yardımcı doçent olarak (1986-93) çalıştı. 2000 yılında profesör oldu. Aynı Üniversitesinin Yeni Türk Edebiyatı Anabilim Dalında öğretim üyesi olarak görev yaptı.

Çalışmalarını yeni Türk edebiyatı, Tanzimat edebiyatı, Servet-i Fünûn edebiyatı, Cumhuriyet Devri Türk edebiyatı, halk edebiyatı, Türk halk şiiri, Türk halk hikâyeleri ve destanları, yeni Türk dili, Türk dili grameri, eski Türkçe, Türkçe öğretimi, umumî Türk dili, Azeri Türkçesi, Türk dilinin aktüel meseleleri, Osmanlıca, tenkit tarihi, retorik, genel lenguistik ve semantik alanlarında sürdürdü.

Makaleleri; 1982 yılından itibaren EÜ Sosyal Bilimler Fakültsi Türk Dili ve Edebiyatı Araştırmaları, Türk Kültürü Araştırmaları, Hece, Manisa Folkloru, Hak ve Özgürlük dergileri ile ortak kitaplarda yayımlandı. Çeşitli bilimsel kongrelere katılarak bildiriler sundu.

ESERLERİ (Araştırma):

Ziya Gökalp’in Edebi Eserlerinde Halk Edebiyatı Tesiri Üzerine Bir Araştırma (1991), Şiirlerimizde Halk Edebiyatı Tesirleri Üzerine Notlar (1991), Ali Canip Yöntem’in Hayatı ve Eserleri Üzerinde Bir Araştırma (2001), Anlam Analizine Giriş (2001).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör