Mutalip Beppaev

Şair

Doğum
Eğitim
Moskova Edebiyat Enstitüsü
Diğer İsimler
Beppaylanı Mutalıp

Şair. 1949, Kazakistan doğumlu. Balkar şairlerinin üçüncü kuşağındandır. Sürgünde doğdu. 1956’dan sonra ailesiyle birlikte yurduna döndü. Yanikoy köyü lisesini bitirdikten sonra Moskova Edebiyat Enstitüsünde eğitim gördü. Balkar Tiyatrosu Edebiyat Bölümü ile Balkarca yayınlanan Nur çocuk dergisi ve Mingi Tau dergisinde, Televizyonun Balkar Dairesinde çalıştı. Şimdi Zaman gazetesinde Yayın Yönetmen Yardımcısı olarak görev aldı. 1978 yılında SSCB Yazarlar Birliğine en genç üyelerden biri olarak kabul edildi. Kazim Meçiev Vakfı Yönetim Kurulu üyesidir.

Şiirlerini Balkarca ve Rusça yazan, aşk, doğa, yurt temalarına önem veren, Balkar şiirine modern edebiyat biçimleri kazandıran bir şairdir. Edebiyatın dışında halkın sorunları ile yakından ilgilenmesiyle de tanındı.

ESERLERİ:

Uyanğan Kayala (1978, Uyanan Kayalar), Tolkunlu Dolay (1984, Dalgalı Okyanus), Elbrus-Belokrılaya Ptitsa (1985, Rusça, Moskova; Elbruz-Akkanatlı Kuş).

KAYNAK: Kanşaubiy Miziev / Balkar Şiiri Antolojisi (2001), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2. bas. 2009).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör