Mustafa Teymur Ateşli

Şair

Doğum
15 Haziran, 1923
Ölüm
03 Kasım, 1976
Burç

Şair (D. 15 Haziran 1923, Bakü / Azerbaycan – Ö. 3 Kasım 1976, Sakarya). Mustafa - Sona Perver çiftinin ailenin yedi çocuğundan üçüncüsü olarak dünyaya geldi. Azerbaycan’da Alman Filolojisi Fakültesi son sınıf öğrencisi iken ikinci dünya savaşının çıkması üzerine Rus ordusu saflarında savaşmak üzere askere alındı. Savaşın ilk yıllarında, bütün cephelere hakim olan Alman orduları tarafından esir alınan, binlerce asker arasında o da vardı. Bilâhare, Almanlar tarafından Ruslara karşı savaşmak üzere oluşturulan birliklere katıldı. Üsteğmen rütbesiyle uzun yıllar yurttaşlarıyla birlikte büyük mücadeleler verdi. Savaşın sonlarına doğru Almanya yenik duruma düşünce, o da bir müddet Almanya’da saklandı. Hayatını kurtarmak için orada evlenmek mecburiyetinde kaldı. Nihayet 13 Şubat 1949 yılında eşi ile birlikte Türkiye’ye gelerek, Adapazarı’na yerleşti.

Almanca, İngilizce ve Rusça dillerine hakkiyla vakıf olduğu için özel lisan öğretmenliği, noterlerin ve mahkemelerin yeminli tercümanlığını yaptı. Adapazarı’nda yeminli tercümanlık başta olmak üzere çeşitli iş yerlerinde çalıştı. Hayatının hikâyesini kaleme aldı. 1956 yılında, Hürriyet gazetesinde “Stalingrad Cehenneminde 95 Gün Çarpışan Türk” adı ile savaş hatıralarını tefrika etti. Bu arada Azerbaycan’da ve Türkiye’deki çeşitli dergi ve gazetelerde muhtelif şiir ve yazıları yayımlandı. 1961 yılından itibaren, Adapazarı Akşam Haberleri gazetesindeki “Halktan Bir Ses” sütununda hiciv şiirleri yayımladı ve bu gazetenin Yazı İşleri müdürlüğü görevini de yürüttü (1961-76). Gazetesinde çalışırken geçirdiği bir kalp krizi sonunda hayata gözlerini kapadı

ESERLERİ:

Hicranlı Sesler (şiirler, 1947 Nurnberg), Feljatonlar ve Satirik, Molla Nesirettin, Stalingrad Cehenneminde 95 Gün Çarpışan Türk (anılar, 1956).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör