Süavi Süalp

Mizah Yazarı, Ressam

Doğum
23 Nisan, 1926
Ölüm
14 Nisan, 1981
Eğitim
İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi)
Burç

Mizah ve oyun yazarı ve ressam (D. 23 Nisan 1926, Üsküdar / İstanbul - Ö. 14 Nisan 1981, İstanbul). Güzel Sanatlar Akademisinde okuduktan sonra çeşitli dergilerde ressam olarak çalıştı. Akşam, Hergün, Gece Postası gibi gazetelerde ressamlık yaptı. Tef, Taş, Dolmuş, Karikatür ve Akbaba dergilerindeki gülmece yazılarıyla tanındı. Otuzu aşkın film senaryosu da yazan Süalp’in birçok oyunu tiyatrolarda sahnelendi. Hayatı ve sanatçı kişiliği hakkında Cihan Demirci tarafından kapsamlı bir çalışma yayımlandı. Demirci, onun özdeyişler mizahımızdaki atası olduğunu söyler. Dolmuş dergisinde bu tarzı daha da geliştirerek mizah dergilerindeki yazılı alanlara yeni bir soluk getirdi. 1967’de Akbaba’ya girişiyle başlayan dönemi oldukça verimlidir. Mizah yazılarında ilk kez fotoğrafı ve foto-montajı burada denedi. 1972’de tek başına hem yazıp hem çizdiği Salata adlı mizah dergisini çıkarmaya başladı.

Süavi Süalp İçin ne Dediler?

“Ben mizaha ona öykünerek başladım... Onu çok severek, çok takdir ederek yıllarca okuduktan sonra, yazısıyla-çizgisiyle izledikten sonra... Hep böyledir, ünlü bir sanatçının etkisinde kalıp yola çıkarsın ve belli bir süre onu izlersin, ondan sonra da kendi yolunu çizersin... İşte ben dergi yazılarında bu yola Suavi Süalp’le başladım...” (Refik Erduran)

***

Kendine özgü bir mizah dünyası vardı onun. Bu kendine özgü yazı biçimi yine kendine özgü tipine ve yaşantısına tıpatıp uyuyordu... Daha sonraki yıllarda ‘Salata’ adında bir mizah dergisi çıkardı Suavi... Kapağından son sayfasına kadar onun çizgileriyle dolu bir dergiydi bu... ‘Gırgır’ mizahının ilk tohumları Salata’daki o sayfalara serpiştirilmişti diye düşünüyorum...” (Turhan Selçuk)

ESERLERİ:

Zavallı Behçet, Ben Bir Kadın Budalasıyım, Gene İyi Dayandık.

KAYNAK: TDE Ansiklopedisi (c. 8, 1976-98), Seyit Kemal Karaalioğlu / Resimli Türk Edebiyatçılar Sözlüğü (1982), Cihan Demirci / Bir Mizah Dehası Suavi Sualp (1999), Sevgi Özel / Suavi Süalp - Öner Yağcı / Mizah Dehasının Kitabı - Suavi Süalp İçin Ne Demişlerdi? (Cumhuriyet Kitap, 6.4.2000), TBE Ansiklopedisi (2001), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2. bas., 2009).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör