Suruçlu Mor Yakup

Yazar, Şair

Doğum
Ölüm
-
Eğitim
Urfa Okulu

Süryani Azizi, şair ve yazar (D. 451, Kürtam / Suruç - Ö. 521). M.S. 451 yılında Suruç’a yakın Kürtam Köyü’nde dünyaya geldi. Urfa Okulundan mezun oldu. 519’da Suruç Episkoposluğuna yükseldi. 521 yılında da hayata gözlerini yumdu. Onun adına değişik yerlerde olmak üzere kiliseler inşa edildi. Bunlardan birisi de Diyarbakır’daki Meryem Ana Kilisesi’nin bitişiğindeki kuzey ve güney uzunlamasına yapılmış tarihi bir kilisedir. Kilise M.S. 1693 yılında yenilendiğine dair kilisenin değişik yerlerinde Süryanice kitabeler vardır. Kilisede üç tane ahşaptan yapılmış tarihi kduşkudşin vardır. Hepsi de değişik motif ve desenlerle süslenilmiş ve günümüze kadar olduğu gibi korunmuştur.

Orta bölümündeki kduşkudşinin hemen arkasında duvara yapışmış bir taş üzerinde Süryanice’nin Estrangeli hattıyla yazılmış bir kitabe görülmektedir. Kitabe, dört satırdan oluşup ve şair Mor Efrem’in yazdığı 7 heceli şiir ölçüsüyle yazılmıştır. Yazıt Suruçlu Mor Yakub’un cenazesi oraya taşınmasıyla ilgilidir. Kilisenin yapılış tarihi meçhul olduğu gibi Mor Yakub’un cenazesi veya cenazenin bir bölümü ne zaman buraya taşındığına dair herhangi bir bilgi şimdiye dek edinilmemiştir. Yazıtın tercümesi:

“Suruçlu olarak tanınan Süryani Mor Yakup Gerçeklerin öğretmeni Doğru ve hilesiz İnancının pekiştiricisi. 2004 Yunan yılı (M.S.1693).

Suruçlu Mor Yakup, Süryani Kilisesi’nin en seçkin öğretmenlerinden biridir. Birçok özelliğe sahiptir. Şair, teolog, yazar, aziz, manastırların genel reisi, metropolit ve öğretmendir. Kendisine “Öğretmenlerin tacı, bilgeliğin bülbülü, Süryani Ortodoks Kilisesi’nin gitarı ve öğretmeni” unvanı verildi. Bu bilgeliği Kutsal Ruh’un vergisinden kabul ettiğine dair bir görüş birliğe varılmıştır.

Eserleri; Şiirler, Tercümeler, Zmirotho, Sügyotho, Medroşe ve Seblotho ilahileri, Mektuplar, Ayin hizmetinde söylenen dualar, Özel dualar ve öykülerdir. Bu eserler arasında günümüzde akademisyenlerin ilgi odağı olan ve göz kamaştırıcı şiirleri yer almaktadır. Kendine özgün 12 heceli şiir ölçüsüne göre 763 tane şiir yazdı. İlk şiiri Peygamber Hazkiel’in ruh gözüyle gördüğü bir ‘At Arabası’ ile ilgili olup sonuncusu da, Meryem Ana ve Golgota hakkındadır.

Bu şiirlerin büyük bir bölümü değişik dönemlerde yaşanan trajik olaylar yüzünden günümüze ulaşamadı. Bunlardan 397 tanesi istinsah edildiği Süryanice elyazmasıyla değişik dev ciltlerle olduğu gibi korunmakta ve bunların bir bölümü de değişik makamlarla kiliselerde terennüm edilmektedir. Şiirlerin 100 tanesini Eski Ahit’ten seçtiği değişik konulardan oluşurken diğerleri de, Yeni Ahit’ten olup elçilerle, müjdecilerle, azizlerle, imanla, sofra övgüsüyle, dünyanın sonu hakkında, ölüler ve taziye hakkında, Yahudilere karşı vs. konuları içermektedirler.

Bu çalışmaların yanı sıra Mor Yakup sürekli münzevi bir hayat da sürdürmekteydi. Oruç tutar ve namazını asla ihmal etmezdi. Çünkü İsa Mesih’ten şu buyruğu duymuştu: "Usanmadan dua edin, isteyiniz size verilecektir" (Matay: 7-7). Beyt-Hananyo çocukları gibi bitkisel yiyeceklerle yetinirdi. Bazı zamanlar da karnını doyurmayacak kadar kuru ekmek yiyip ve su içerdi. Uykusuz kalır ve melekler gibi sürekli Allah’a övgüler sunardı. Ağlayışı ve dökmüş olduğu gözyaşları konusunda herkese iyi bir örnektir. “Ağlayana ne mutlu” sözünü defalarca söylemiştir. Dünyevi işlerle ilgilenmezdi. Fakirdi. İncil’de yazılanları; ‘Hiçbir şey kazanmayın ve yarın için düşünmeyin’ sözlerini uygulamaya çalışırdı (Matay: 6: 34 ve 10:9). İhtiyacını görebilen hakir bir elbise giyerdi. Neticede; bütün fazilet işleriyle ve Kutsal Ruh’un armağanlarıyla süslenmişti.  

Oruç hakkında yazdığı şiirinin bir bölümü şöyledir:

"Ölçülü bir şekilde yemek yiyelim / Fakat ölçüsüz bir şekilde oruç tutalım

Yemekleri azaltalım, tanrısal dersleri de uzatalım / Yemekler çoğaldıkça ruh körleşir

Eğitimle de alış veriş çoğaldıkça akıl zenginleşir…"

KAYNAK: İhsan Işık / Diyarbakır Ansiklopedisi (2013) – Geçmişten Günümüze Diyarbakırlı İlim Adamları Yazarlar ve Sanatçılar (2014).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör