Özdilek Erdem

Mizah Yazarı, Yazar, Şair

Doğum
27 Nisan, 1933
Ölüm
14 Nisan, 1999
Eğitim
İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Yüksek Mühendisi
Burç

Şair, mizah yazarı (D. 27 Nisan 1933, Kastamonu – Ö. 14 Nisan 1999, Yalova). Kastamonu Lisesini bitirdikten sonra 1950 yılında İTÜ’ye girip İnşaat Yüksek Mühendisi olarak mezun oldu. Kastamonu’da DSİ Başmühendisi olarak devlet görevine başladı. Samsun’da YSE Bölge Müdürlüğü, Konya-Ilgın Şeker Fabrikası İnşaatının başında yedi yıl yöneticilik yaptı. Emekli olduktan sonra kendini tamamen sanata verdi. İnşaat Mühendisleri Odasının Ankara Şubesinde sanat söyleşileri düzenledi. Kabri Karşıyaka Mezarlığındadır. İki çocuk babasıydı.

İTÜ Sanat Kulübünde arkadaşlarıyla birlikte Diyelim adlı bir dergi yayımladı. İTÜ Tiyatrosunun kurulmasında rol oynadı. Şiir, öykü yazmaya bu yıllarda başladı. Şiir ve yazıları; Güney, Yücel, Hisar, Pazar Postası, Forum, Cumhuriyet, Sıfır, Karikatür, Diyelim, Ekin, Sistem ve Çevre gibi gazete ve dergilerde yayımlandı. 1982’de gülmece (mizah) öyküleri yazmaya başladı. Akşehir Nasrettin Hoca Öykü Yarışmalarında ödül aldı. 1985-1986 Yunus Nadi Mizah Öykü Yarışmasında seçilen Müşavir Kedi adlı öyküsü Cumhuriyet gazetesinde yayımlandı.

ESERLERİ:

GÜLMECE ÖYKÜ: Aziz Nesin’i Nasıl Ağlattım (1994), Zaman İadesi (1995), Aydedeyi Saklayan Çocuk (Sait Munzur ile, 1997).

ŞİİR: Yaşamın İçinden (İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesinin bülteni, sayı: 37).

HAKKINDA: İsmail Kara / Özdilek Erdem (I. Kastamonu Kültür Sempozyumu Bildirileri, 2001), Nail Tan - Özdemir Tan / Gurur Kaynağımız Kastamonulular III (2004).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör