Nevres Abdürrezzak

Yazar, Şair

Doğum
-
Ölüm
Diğer İsimler
Nevres-i Kadim

Şair ve yazar (D. ? Kerkük - Ö. 1762, Bursa). Osman Nevres’ten ayırt etmek için Nevres-i Kadim adıyla da anıldı. Divan kâtipliğini yaptığı Hekimoğlu Ali Paşa’yla Tebriz Seferine (1731) katıldı. Dönüşünde müderrislik yaptı (1734). Bosna, Tokat kadılıklarında bulundu. Hicivleri nedeniyle görevinden sık sık alınarak Resmo (1749-55) ve Bursa’da (1755-57) sürgün hayatı yaşadı. Kütahya kadısıyken (1758) azledilerek sürüldüğü Bursa’da öldü.

Edebiyat, tarih ve tasavvuf alanında verdiği eserlerle düzyazı ustası da sayılan Nevres’in, şiirleriyle Divan edebiyatının büyük şairleri arasında yer alarak, Namık Kemal dahil, kendisinden sonra gelen birçok şairi etkilediği kabul edildi.

ESERLERİ:

Türkçe Divan, Farsça Divan, Arapça Divan, Gazve-i Bedr (Bedir Savaşını anlatan mesnevisi), Vakayi-i Tebriz (Hekimoğlu Ali Paşa’nın Tebriz Seferini anlatır), Tarihi Cihangir Şah (Cihangirnâme çevirisi), Lugaz Risalesi (Türkçe ve Farsça Lugatlar), Münşeât (çoğu sürgünde iken yazdığı 59 mektup), Mebaliğü’l-Hikem (İranlı Mutasavvıf Abdülvahhabü’l-Ensarînin Nesayih adlı eserinden seçme parçaların çeviri ve açıklamaları, 1886).

KAYNAK: Bursalı Mehmed Tahir / Osmanlı Müellifleri II (1972), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2. bas., 2009).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör