Özdemir Hafızoğlu

Öğretim Görevlisi, Türk Sanat Müziği Bestecisi, Araştırmacı Yazar

Doğum
Eğitim
İzmir Buca Eğitim Enstitüsü Müzik Bölümü

Türk Sanat Müziği bestecisi, müzikolog, araştırmacı yazar, öğretim görevlisi. 1959, Artvin / Şavşat doğumlu. Öğretmen olan babasının tayini nedeniyle 6 yaşında ailece Samsun / Terme’ye taşındılar. İlkokulu Terme Mescitli İlkokulu ile Yahya Kemal İlkokulu’nda okudu.  Terme Ortaokulu’nu (1973) ve Terme Lisesi’ni (1976) bitirdi.  1977 yılında Gazi Eğitim Enstitüsü Müzik Bölümü’ne girdi, 1980’de İzmir / Buca Eğitim Enstitüsü Müzik Bölümü’nden mezun oldu.      

Türk Halk Müziği sanatçısı Sebahattin Hafızoğlu’nun kardeşi olan Özdemir Hafızoğlu, ilk müzik derslerini babası Seyfettin Hafızoğlu’dan aldı.  1981’de Çorum / Alaca Şehit Nedim Tuğaltay Lisesi’nde müzik öğretmeni olarak göreve başladı. 1986-89 yıllarında Trabzon / Akçaabat Ortaokulu’nda görev yaptı. 1989 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fatih Eğitim Fakültesi Müzik Bölümü’nde öğretim görevlisi oldu, lisansını da aynı bölümde tamamladı; öğretim üyeliği görevini Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Bölümü’nde sürdürdü.

Akçaabat Belediyesi Türk Sanat Müziği Korosu ve Akçaabat Kültür, Sanat ve Müzik Derneği kuruluşu ve icra heyeti, Trabzon Liselerinden Yetişenler Kültür ve Dayanışma Derneği- Vakfı TSM icra heyeti ve Koro şefliği, TRT TSM Gençlik Korosu Eğitici hocalığı görevlerinde bulundu. Ayrıca Doğu Karadeniz Türk Sanat Müziği Korolar Birliği’ni ve Trabzon Türk Müziği Orkestrasını oluşturdu. Bu orkestrayla birçok ilde kendi eserlerinden oluşan saz eserleri konserleri verdi.

Akçaabat Belediyesi TSM Korosu’nun da saz şefi olan Hafızoğlu, TRT Trabzon Bölge Radyosu’nda Türk müziği söyleşileri yaptı; TRT 1 ve TRT 2 kanallarına da konuk oldu. KATÜ Fen-Edebiyat Fakültesi öğrencilerine “Müzik ile Edebiyat İlişkisi” üzerine konferanslar verdi, başka birçok yerde kanunla birlikte uygulamalı konferansları oldu.

Özdemir Hafızoğlu’nun yüz kadar saz ve sözlü müzik bestesi ile birlikte Türk müziği üzerine makale, deneme ve eleştiri yazıları da bulunmaktadır. Eserleri TV kanallarında seslendirilmiştir.

TRT TSM Repertuar Kurulunda onaylanan çok sayıda saz eserleri ve sözlü eserleri bulunan Özdemir Hafızoglu, evli ve 3 çocuk babasıdır. Halen Trabzon Üniversitesi Fatih Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümünde Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

 

Ödülleri:

 

2004 yılında TRT’nin açmış olduğu Alaturka beste yarışmasına katıldı ve “Aşk Ne Zaman Kalbe Girer Bilinmez” mısrasıyla başlayan “Mecburum” adlı eseri Türkiye üçüncülük ödülüne layık görüldü. 2012-2013 yıllarında düzenlenen 8. ve 9. TRT Altın Elma TSM Beste yarışmasında mansiyon, Ayrıca 2013 yılında TRT’nin düzenlediği TSM Çocuk Şarkıları Beste yarışmasında mansiyon ödülü aldı. 12. Altın Elma Beste yarışmasında (2016) 3.lük, 13. Altın Elma Beste yarışmasında (2017) 2.lik, 14. Altın Elma Beste Yarışmasında (2018) mansiyon, Üsküdar Musiki Cemiyeti TSM Beste yarışmasında (2018) 1.lik ödülüne layık görüldü.

 

Kitapları:

 

Kanun Egzersizleri ve Eğitimi (Trabzon, 2009), Saz Eserlerim (Trabzon, 2009), Saz Eserlerim ve Şarkılarım 2 (2017). 

 

KAYNAKÇA: Ahmet Sezgin / Termeli Yazarlar ve Şairler Ansiklopedisi (Samsun, 2012), Özdemir Hafızoğlu kitapları (kitapyurdu.com, 19.04.2018), Bilgi teyidi  (Kasım 2018), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (C. 12, 2019).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör