Nevin Güngör Ergan

Sosyolog

Doğum
Eğitim
Hacettepe Üniversitesi Sosyal ve İdari Bilimler Fakültesi Sosyoloji Bölümü

Sosyolog. 1955, Alaçam / Samsun doğumlu. İlköğrenimini Alaçam Atatürk İlkokulunda tamamladı. Ankara İlköğretmen Okulunu bitirdikten (1974) sonra dört ay kadar ilkokul öğretmenliği yaptı. Hacettepe Üniversitesi Sosyal ve İdari Bilimler Fakültesi Sosyoloji Bölümünden mezun olduktan (1979) sonra, TED Ankara Koleji lise bölümünde iki yıl felsefe ve psikoloji grubu dersleri öğretmenliği yaptı. Hacettepe Üniversitesi Sosyal ve İdari Bilimler Fakültesi Sosyoloji Bölümünde uzman olarak göreve (1981) aldı. 1982’de “Prens Sabahaddin’in Görüşlerinin Sosyolojik Açıdan Analizi” adlı teziyle yüksek lisans, 1988’de “Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu’nun Kültür, Eğitim, Dil Üzerine Görüş ve Önerileri” adlı teziyle doktora yaptı. 1992 yılında doçent, 1999 yılında profesör oldu.

 Kırgızistan / Celalabad’da Türk Dünyası İşletme Fakültesinin kurucu dekanlığını (1993) yaptı. 1995-97 yılları arasında Uluslararası Türk / Kazak Ahmet Yesevi Üniversitesinde yüksek lisans ve doktora düzeylerinde Türk Sosyoloji Tarihi ve Türk Sosyokültür Yapısı derslerini verdi. 1990-2000 yılları arasında Gülhane Askeri Tıp Akademisi Hemşirelik Yüksekokulunda Sosyolojiye Giriş, 1999-2001 tarihleri arasında Kara Harp Okulunda Davranış Bilimleri dersleri verdi. Hacettepe Üniversitesi Sosyoloji Bölümündeki öğretim üyeliğinin yanında, Jandarma Genel Komutanlığında “Jandarmanın Halkla İlişkileri” dersi verdi.

Makaleleri Türk Kültürü, HÜ Edebiyat Fakültesi Dergisi, Türk Dünyası Araştırmaları, Sosyal Siyaset, Türk Yurdu, Bilig, Polis Bilimleri Dergisi, Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi, Polis Bilimleri Dergisi, Tarih ile Türk Kültürü Araştırmaları - Prof. Dr. Nihat Nirun’a Armağan Özel Sayısı’nda ve başka ortak kitaplarda yayımlandı. Yurtiçinde ve yurtdışında bilimsel toplantı ve sempozyumlara katılarak bildiriler sundu.

ESERLERİ (İnceleme):

Kültür - Eğitim - Dil Üzerine Görüşleri ile Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu (1991), Mehmet İzzet’in Sosyolojik Görüşleri (1998), Doğumlarının 100. Yılında Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu ve Hilmi Ziya Ülken (2002). 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör