Öner Ergenç

Milletvekili, Siyasetçi

Doğum

Siyaset adamı, milletvekili. 1944 yılında Siirt’in Eruh ilçesinde doğdu. İlköğretimini Eruh’ta yaptı ortaöğrenimini Siirt’te tamamladı. 1963-1965 yıllarında İzmir’in bayındır ilçesi çiftçi gediği köyünde yedek subay öğretmen olarak görev yaptı. 1965 yılı sonlarında Siirt’e sınıf öğretmeni olarak atandı. İl merkezinde yeni ilkokulda öğretmenlik yaptı bu süre içerisinde alanında yüksek öğretimini tamamladı. 1976 yılında Siirt halk eğitim merkezi müdürlüğüne getirildi. 1987 yılında aynı ilde Milli Eğitim müdür yardımcısı oldu.  1992 yılına kadar Siirt Milli Eğitim müdürlüğü görevinde bulundu.  Ayrıca Siirt vali yardımcılığını da uzun süre yürüttü. 1992 de Şanlıurfa Milli Eğitim müdürlüğüne atandı burada 7 yıl görev yaptı. 1998 Yılında milli eğitim bakanlığı talim ve terbiye kuruluna, sonrada araştırma planlama ve koordinasyon kurulu umanlığına atandı. Bakanlık merkez teşkilatında 2 yıl görev yaptıktan sonra kendi isteğiyle emekliye ayrıldı.

  Bütün bu süre zarfında sivil toplum alanında çeşitli çalışmalarda bulundu. Bu çerçevede; Siirt İlim Kültür Sanat Vakfının Kurucuları arasında yer aldı. Yine Siirt Üniversitesini Kurma ve Yaşatma Vakfının mütevelli heyetinde bulundu. Siirt Üniversitesinin kuruluşu da milletvekilliği döneminde gerçekleşti. Şanlıurfa Harran Üniversitesi Vakfının kurucu üyesi olarak görev yaptı. Merkezi İstanbul da bulunan Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı Mütevelli heyeti ile vakfın İcra Kurulunda görev aldı. Bu vakfın önderliğinde kurulan İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliğinin kurucuları arasında yer aldı. Birliğin kuruluş konferansın da TBMM başkanı ile Dışişleri Bakanının yanı sıra bir konuşma yaptı. Sokakta yaşayan ve çalışan çocuklara yönelik hizmet amacıyla biri Ankara da, biri de İstanbul da olmak üzere iki derneğin kuruluşuna öncülük etti.

  2002 Genel seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisinden Siirt Milletvekili seçilerek Parlamentoya girdi. Parlamentoda; Dışişleri komisyonu ile Milli Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Komisyonu üyesi olarak görev yaptı. Sokak çocukları olarak bilinen, sokakta yaşayan çocukların durumunu TBMM’ne taşıdı. Bu çocukları sokağa düşüren nedenlerle, yaşanan sorunlarla çözümlerini araştırmak üzere bir meclis araştırma komisyonu kurulmasını sağladı ve bu komisyona başkan seçildi. Komisyon çalışmaların da ve sonrasında Türkiye’yi il il dolaşarak konferanslar verdi. Panellerde sempozyumlarda tebliğler sundu. Toplantılarda konuşmalar yaptı. Kapkaç, hırsızlık, yankesicilik yapan suça itilen fuhşa bulaşan çocuklar ve ailelerinin problemleriyle ilgili projeler geliştirdi ve çalışmalar başlattı. Ayrıca, gençlerde ve çocuklarda gelişen şiddet eğilimini araştırma komisyonu ile Samsun 19 Mayıs Üniversitesinde ki yolsuzlukları, usulsüz iş ve işlemleri araştırmak üzere kurulan Meclis araştırma komisyonlarında aktif üye olarak görev yaptı. Milletvekilliği süresince Siirt’in eğitim, Kültür, sağlık, ulaşım, içme suyu enerji, altyapı alanında kronikleşmiş problemlerinin giderilmesine ciddi katkılar sağladı. Evli ve 3 çocuk sahibi olan Öner Eregnç, Arapça ve Kürtçe bilmektedir.

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör