Harun Tepe

Felsefe Araştırmacısı, Araştırmacı

Doğum
Eğitim
Hacettepe Üniversitesi Sosyoloji Bölümü

Felsefe araştırmacısı. 1956, Balıkesir doğumlu. 1973’te Balıkesir Muharrem Hasbi Lisesini bitirdi. 1978 yılında Hacettepe Üniversitesi Sosyoloji Bölümünden mezun oldu. Sosyoloji öğreniminin yanında felsefe, psikoloji ve pedagoji sertifikası aldı. 1978-81 yıllarında Başbakanlık Devlet İstatistik Enstitüsünde çalıştı. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Nüfus Dinamiği programı ve Felsefe Bölümünde iki yüksek lisans eğitimi tamamladı. 1985’ten itibaren burada asistan olarak çalışmaya başladı. Burslu olarak yurtdışında bulundu, Latince öğrendi ve 1990’da doktor unvanı aldı. 1991 yılında Johannes Gutenberg (Mainz) Üniversitesinde “Doğruluk ve Kesinlik Sorunu” üzerine çalışmalar yaptı. 1993 yılında felsefe doçenti ve 2002’de profesör oldu. 2003’te Felsefe Bölümü Başkanlığına atandı. 1991 yılından itibaren Türkiye Felsefe Kurumu Yönetim Kurulu üyesi ve Kurum saymanıdır. Çalışmalarını 1998 yılından itibaren Hacettepe Üniversitesi İnsan Hakları ve Felsefesi Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu üyesi olarak sürdürdü.

Yazıları, Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Frankofoni, Cogito, Doğu Batı, Felsefelogos, 3P Psikiyatri Psikoloji Psikofarmokoloji, Curj-Calicut University Research Center Journal, Journal of Turkish Studies, Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi Arkivi, Adam Sanat dergilerinde yayımlandı. Bazı makaleleriyle Felsefe Tartışmaları, Siyasal Ahlâk ve Siyasal Ahlâksızlık, Kültür ve İletişim, Bilgi ve Değer kitaplarında yer aldı.

ESERLERİ:

ARAŞTIRMA-İNCELEME: Etik ve Metaetik-20. Yüzyıl Felsefesinde Normatiflik Sorunu (1992), Platon’dan Habermas’a Felsefede Doğruluk ya da Hakikat (1995).

ÇEVİRİ: Fenomenoloji Üzerine Beş Ders (Edmund Husserl’dan, 1997), Ontolojinin Işığında Bilgi (N. Hartmann’dan, 1998), İnsanın Kosmostaki Yeri (Max Scheler’den, 1998).

EDİTÖRLÜK: Etik ve Meslek Etikleri: Tıp, İşletme, Medya ve Hukuk (2000).

KAYNAK: İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2. bas., 2009).

 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör