Hüsamettin Erdem

İslam Felsefecisi

Doğum
20 Ocak, 1949
Eğitim
İstanbul Yüksek İslâm Enstitüsü (Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi), İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fel
Burç

 İslâm felsefesi araştırmacısı. 20 Ocak 1949, Ünye / Ordu doğumlu. 1972 İstanbul Yüksek İslâm Enstitüsü ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü (1973) mezunu. 1974-77 arasında Adapazarı İmam-Hatip Lisesinde Felsefe öğretmenliği ve müdür yardımcılığı, 1977-81 arasında Konya Yüksek İslâm Enstitüsünde Sistematik Felsefe ve Mantık asistanlığı yaptı. Doktorasını Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sistematik Felsefe ve Mantık Anabilim Dalında (1986) tamamladı. 1986’da yardımcı doçent oldu, 1989’da ABD’de Din Felsefesi ve Mantık konusunda doçentlik tezini verdi. Selçuk Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü Din Felsefesi Anabilim Dalında profesör oldu. Bölüm başkanlığı, dekan yardımcılığı, Din Felsefesi Anabilim Dalı Başkanlığı, Mantık Anabilimi Dalı Başkanlığı, İslâm Felsefesi Anabilim Dalı Başkanlığı, Felsefe Tarihi Anabilim Dalı başkanlığı, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yönetim Kurulu üyeliği görevlerinde bulundu. İlgi alanları sistematik felsefe, din felsefesi, felsefe tarihi, mantık, ahlâk felsefesidir.

Yazılarını, Mehir, SÜ İlâhiyat Fakültesi Dergisi, Tabula Rasa, İslâmî Araştırmalar, SÜ Sadreddin Konevî Sempozyumu, Yeni Harran Çevresi, Ankara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Dergisi, Yeni Türkiye dergi ve kitaplarında, Anadoluda Bugün gazetesinde yayımladı. TDV İslâm Ansiklopedisi, Şâmil İslâm Ansiklopedisi ve Sosyal Bilimler Ansiklopedisi için madde yazdı. Türk Felsefe Derneği üyesidir.

ESERLERİ:            

Vahdet-i Vücûd ve Panteizm Mukayesesi (1990), Bir Tanrı Alem Münasebeti Olarak Panteizm ve Vahdet-i Vucüd (1991), Ahlâka Giriş (1994), Sondevir Osmanlı Düşüncesinde Ahlâk (1996), İlkçağ Felsefesi Tarihi (1998), Bazı Sistematik Felsefe Meseleleri (1999), Tanzimat’tan Cumhuriyete Kadar Osmanlı Toplumunda Ahlâki Duruma Kısmi Bir Yaklaşım (1994), Problematik Olarak Din-Felsefe Münasebeti (1999), Ahlâk-ı Adudi (Risaletü’l Ahlâk), Ahmet Muhtar, Abdullatif B. Durmuş, Ahlâk Felsefesi (2002).

Ders kitabı da yazdı.

HAKKINDA: Günümüz Türkiyesinde Kim Kimdir (2000).

 

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör