Hülya Kasapoğlu Çengel

Dil ve Edebiyat Araştırmacısı

Doğum
27 Nisan, 1965
Eğitim
Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Burç

 Dil ve edebiyat araştırmacısı. 27 Nisan 1965, Van doğumlu. İlk ve ortaöğrenimini doğduğu yerde tamamladı. Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünden 1986 yılında mezun oldu. 

Çalışma hayatına 1987 yılında Gazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde araştırma görevlisi olarak başladı. Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsündeki yüksek lisans eğitimini, 1988 yılında “Modern Uygur Türkçesinde Fiil” adlı tezle tamamladı. 1995 yılında hazırladığı “Uygur Şairi Abdurrahim Ötkür’ün Şiirleri-Metin-Aktarma-İnceleme” adlı tezle doktor oldu. 

1996 yılında görev yaptığı bölümün Yeni Türk Dili Anabilim Dalında yardımcı doçent kadrosuna atandı. 1998 yılında Kuzey Batı (Kıpçak) Grubu Türk lehçeleri alanındaki çalışmasıyla doçent doçent oldu. 2002-03 yıllarında Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Türkoloji Bölümünde öğretim üyesi olarak çalıştı. Gazi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde doçent olarak, Türk Dili, Kuzey Batı (Kıpçak) Grubu Türk lehçeleri, Kırgız ve Uygur Türkçeleri üzerine çalışmalarını sürdürdü.

Makale ve diğer yazılarını Türk Kültürü, Türk Dünyası Dil ve Edebiyat Dergisi, Manas Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Millî Folklor Uluslararası Halkbilimi Dergisi, Türkistan, Türk Dünyası Sosyal Bilimler Dergisi, Türk Dili gibi dergilerde yayımladı. Bilimsel toplantılarda konuşmacı olarak bulundu. Konuşma ve sunumlarının bir kısmı toplantı kitaplarında yer aldı. Türkler ansiklopedisine maddeler hazırladı.

ESERLERİ:

Abdurrahim Ötkür’ün Şiirleri (2000), Kırgız Türkçesi Grameri (2005).

KAYNAKÇA: İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2006, gen. 2. bas. 2007).

 

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör