Salih Keramet Nigâr

Yazar

Doğum
20 Haziran, 1885
Ölüm
07 Mart, 1987
Eğitim
Mekteb-i Sultani (Galatasaray Lisesi)
Burç

Yazar (D. 20 Haziran 1885, İstanbul - Ö. 7 Mart 1987, İstanbul). Macaristan İhtilali (1848) sırasında Osmanlı Devletine sığınan Macar Osman Paşa’nın torunu, şair Nigâr Hanım’ın oğludur. Mekteb-i Sultani (Galatasaray Lisesi)’yi 1903’te bitirdikten sonra, devlet bursuyla ziraat öğrenimi görmek için Fransa’ya gönderildi. Yurda dönüşünde Halkalı Ziraat Mektebinde öğretmenlik yaptı. İstanbul’dan ayrılmak istemediği için, atandığı Rumeli ve Anadolu’daki çiftlik müdürlüklerine gitmedi. Duyun-ı Umumiye (Osmanlı borçlarını tahsil eden daire)’nin açtığı sınavı kazanarak bu kurumda görev aldı. Mekteb-i Sultani’de müdür yardımcılığı ve ders nazırlığı yaptı. Tevfik Fikret’in bu okuldan ayrılması üzerine kendisi de ayrıldı.

Abdülmecit Efendi’nin oğlu Şehzade Ömer Faruk Efendi’ye, eğitimi sırasında, refakat etmek göreviyle Avusturya’ya (1910) gönderildi. Beş yıl orada kaldıktan sonra Birinci Dünya Savaşı nedeniy-le İstanbul’a döndü. Ataşe olarak atandığı Viyana’da İtalyan kökenli Hatice Hanım’la evlendi. Viyana’dan dönüşünde başladığı Abdülmecit Efendi’nin özel kâtipliği görevini onun veliahtlığı ve halifeliği sırasında da sürdürdü. Halifeliğin kaldırılarak hanedan mensuplarının yurtdışına sürülmesi üzerine onunla birlikte İsviçre’ye gitti. Yurda döndükten sonra Robert Kolejde öğretmenlik yaptı. Öldüğünde Rumelihisarı’ndaki aile mezarlığında toprağa verildi.

ESERLERİ (Araştırma-İnceleme):

Fikret’in Hayat ve Eseri (1926), İnkılap Şairi Tevfik Fikret’in İzleri (1942), Nigâr binti Osman: Hayatımın Hikâyesi (yay. haz., Şair Nigâr Hanım’ın günlüklerinden derleme, 1959), Halife İkinci Abdülmecid (1964).

KAYNAK: Taha Toros / Mazi Cenneti (1998), TBE Ansiklopedisi (2001), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2. bas., 2009).

 

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör