Salih Ecer

Yazar, Şair

Doğum
20 Temmuz, 1954
Ölüm
23 Şubat, 2013
Eğitim
Galatasaray Lisesi
Burç
Diğer İsimler
Hüseyin Salih Ecer (tam adı)

Şair ve yazar (D. 20 Temmuz 1954, Ankara – Ö. 23 Şubat 2013, İstanbul). Tam adı Hüseyin Salih Ecer. Galatasaray Lisesini bitirdikten sonra İÜ Edebiyat Fakültesi ve Ankara Üniversitesi DTCF’de öğrenim gördü.

1975’ten itibaren İstanbul’da editörlük ve reklamcılık yaptı.

Şiirleri Oluşum, Somut, Defter vd. dergilerde yer aldı.

2001'de Fransa'da,  Dünyanın yaşayan en iyi sekiz şairi" arasında seçilmiş ve Paris George Pompidou Kültür Merkezi'nde Fransızcaya çevrilen şiirleri okunmuştu.

Eski TİP üyesi reklamcı ve şair Hüseyin Salih Ecer, 23 Şubat 2013 günü İstanbul'da yaşamını yitirdi. Bebek Camisinde yapılan törenin ardından, Kilyos Mezarlığında toprağa verildi.

Salih Eceri TİPli arkadaşları uğurladı...

Evinde rahatsızlandıktan sonra kaldırıldığı hastanede yaşamını yitiren reklamcı ve şair Hüseyin Salih Ecer'in Bebek Camisi'nde öğle vakti yapılan cenaze törenine, ailesi ve yakınlarının yanı sıra çok sayıda arkadaşı katıldı. Ersin Salman, Işıl Kasapoğlu, Ilgın Su, Mustafa Atalay, gazeteci Hasan Cemal ve Galatasaray Kulübü ikinci başkanı Ali Dürüst de törene katılanlar arasındaydı.

Salih Ecer, vasiyeti üzerine; Kilyos Demirciköy Mezarlığı'nda, 2004 yılında yaşamını yitiren Galatasaray Lisesinden arkadaşı yazar, sanatçı ve reklamcı  Mehmet Günsür'ün mezarının hemen yanında toprağa verildi.

Salih Ecer için, toprağa verildiği gün, eski dostu şair Ersin Salman şu şiiri yazdı:

 

"Karanfiller Kardeş Payı

 

On kırmızı karanfil aldım

Esmeralda’dan

üçü Mehmet’e

yedisi Salih’e

 

O taze ölü

 

24 Şubat 2013 Pazar, Demirciköy

Ersin Salman"

 

“Ecer’in şiiri, Türkiye haritasının dışına çıkmıyor gibi. Bu coğrafyanın tarihine hep yakın plandan bakıyor. (…) Tarihi aslında reddedip yalnız kendisinin sahip olduğu gizil bağlarla kurguluyor şiirini de tarihini de. Bu noktada bilinen tarihi göndermelerle hiçbir bağı yok. Eski tarihe düşkün, ama O’na inanmadığı kesin! (…) Yalnızca, Salih Ecer’in kendi ufku, kendi sezgileri ve kendi algılarıyla yazılmış gizli bir tarihle karşı karşıya kalınır.” (Orhan Kâhyaoğlu)

 

ESERLERİ:

Şiir:

İhtimalen (1993),

Seferî (1998),

La Derniere Langue des Sumeriens etait le Serpent (Sümerlerin Sonuncu Dili Yılancaydı, 2001),

Neremdesiniz Beni Üzenler (2001).

Roman:

Beni Yutkunmaya Sevk Eden Bir Erkeklik Hali Sezdim (2002).

 

 

KAYNAKÇA: Haydar Ergülen / Keyfi Koyulaştırmak (Cumhuriyet Kitap, 22.12.1994), Orhan Kâhyaoğlu / “İhtimalen” Kurulan Küçük Bir Tarih Bağı (Sombahar, Ocak-Şubat 1995), TBE Ansiklopedisi (2001), Mehmet Çetin / Tanzimattan Günümüze Türk Şiiri Antolojisi (c. 3, 2002), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2007, 2009), Salih Ecer'i TİP'li arkadaşları uğurladı... (www.turnusol.biz, 24 Şubat 2013), Türkiye Yazarlar Birliği / Türkiye Kültür Sanat Yıllığı (2014).

 

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör