Mustafa Nafiz Irmak

Müzisyen, Şair

Doğum
24 Nisan, 1904
Ölüm
18 Eylül, 1975
Burç

Bestekâr, şair (D. 24 Nisan 1904, İstanbul – Ö. 18 Eylül 1975, İstanbul). İlk soyadı Çamlıtepe’dir. Ortaköy imamı Hafız Aziz Efendi’den ilâhî; udî Ekrem Bey’den şarkı ve usûl, Hafız Saadettin (Kaynak) Efendi’den ilâhî ve tevşih (dinî müzikte bir form), Eyüplü Ali Rıza Bey’den usûl dersleri alarak Türk müziğinin inceliklerine vakıf oldu. İlk bestesini 1931 yılında kendi yazdığı bir güfte üzerine yaptı. Şiirlerinin bir bölümünü iki kitapta topladı. Edirne Mevlevîhânesi şeyhi Neşâtî Dede’den tahmis ettiği (beş dizeye tamamladığı) ve ünlü “Gittin ammâ ki kodun hasret ile cânı bile” dizesi ile başlayan gazelden oluşan güfteyi Cinuçen Tanrıkorur, Kürdili Hicazkâr makamında besteledi. Müzik alanında Rahmi Sönmezocak, Müzeyyen Senar gibi pek çok öğrenci yetiştirdi. Ünlü besteci Selahattin Pınar’ın şarkılarının çoğunun sözlerini Mustafa Nafiz yazmıştı.

“Benim de bestelenmiş şiirlerim var. Türk musikisini çok seven bir insan olarak daha fazla güfte yazmak isterdim. Ama bu üçü beşi geçmedi. Bizimkiler aslında bestelenmek için yazılmış şiirler değildir. Ama o deli oğlana (Mustafa Nafiz Irmak) doğrusu imreniyorum. Hissettiklerini rahatlıkla güfte olabilecek mısralara öylesine güzel, öylesine kolay aktarıyor ki, şaşmamak mümkün değil. Mustafa Nafiz çok önemli bir güfte şairidir.” (Yılmaz Karakoyunlu)

ESERLERİ (Şiir):

Viranbağ (1951), Körfezdeki Ses (1956, 1960).

KAYNAKÇA: Mehmet Turan Yarar / Doruktan Doruğa - Güfte Şairleri (1992), ÖBBŞKA (c. 2, s. 732, 1196), Rahmi Kalaycıoğlu / Türk Musikîsi Bestekârları Külliyatı (c. 1), Yılmaz Karakoyunlu / Yahya Kemal’in Şarkıları (1998), Doğan Hızlan / Yabancı Bir Şair Bizden Hangi CD’yi İster (Hürriyet, 3.2.2002), TDOE-TDE Ansiklopedisi (c. 5, 2004), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2006, 2007).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör