Mustafa Mutlu

Şair

Eğitim
Razgrat Öğretmen Okulu
Diğer İsimler
Mustafa Mutkov

Şair (D. 1935, Gorsko Slivovo [eskiden Dağ Slivova] köyü / Bulgaristan - Ö. 1997, Sofya / Bulgaristan). Mustafa Mutkov imzasını da kullandı. İlk ve ortaokulu köyünde bitirdi. Bir süre Sofya Türk Öğretmen Okulunda okudu. Razgrat Öğretmen Okulunu bitirerek öğretmenlik yaptı. Sonraki yıllarda Sofya Üniversitesinin Türkoloji Anabilim Dalında bir süre öğrenim gördü. Halk Gençliği ve Yeni Işık gazetelerinde çalıştı. Madencilik, şoförlük, vatmanlık yaptı. Birkaç yıl Sovyeteler Birliğinde inşaat işçisi olarak çalıştı. Bulgaristan’a döndükten sonra yine gazetecilik yaptı. 1991’den itibaren Hak ve Özgürlük gazetesinin edebiyat bölümü editörlüğünü yaptı.

Şiirlerinde içtenlik ve sıcaklık görülen şairin, Mustafa Mutkov adıyla ilk şiiri 1953’te Eylülcü Çocuk gazetesinde basıldı.1965’te Sabah Yolcusu adlı şiir kitabı yayımlandı.

“Yaşamı boyunca şiirden kopmamış ama şiir yazmak için de pek vakit bulamamış, şiirini daha yüksek düzeylere bu yüzden çıkaramamıştır. En mutsuz anlarda bir kurtuluş adası olmuştur onun için şiir. Mustafa Mutkov, ya da Muti, ya da Mutlu için.” (Sabahattin Bayramöz)

KAYNAK: Hayriye Süleymanoğlu Yenisoy / Bulgaristan Türk Çocuk Edebiyatından Örnekler (2002), Sabahattin Bayramöz / Türkçenin Sarmaşıkları (2002), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2. bas., 2009).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör