Nesrin Karaca

Edebiyat Araştırmacısı

Doğum
02 Mayıs, 1959
Eğitim
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Burç
Diğer İsimler
Nesrin Tağızade Karaca

Edebiyat araştırmacısı. 2 Mayıs 1959, Sivas doğumlu. Tam adı Nesrin Tağızade Karaca’dır. Şair, yazar, hukukçu, siyasi analist Şükrü Karaca ile evlidir. Sivas Selçuk İlkokulu, Atatürk Ortaokulu ve Nene Hatun Öğretmen Lisesinde okudu. Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü (1980) bitirdi. Aynı yıl Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi TDE Bölümüne asistan olarak atandı. Yüksek lisans çalışmasını 1982’de “Abdülhak Şinasi Hisar’ın Eserlerinde Geçmiş Zaman ve İstanbul” konulu teziyle, doktorasını 1988’de “Celal Sahir Erozan Hayatı Dönemi-Eserleri” teziyle tamamladı. 1980-85 yıllarında üniversitede çalıştıktan sonra kısa bir süre Vakıflar Genel Müdürlüğü ve RTÜK İzleme Değerlendirme Dairesinde uzman olarak görev yaptı ve 2001 yılında emekliye ayrıldı.

1990-91 yıllarında Ankara Üniversitesi Avrupa Topluluğu Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATAUM) temel ve uzmanlık eğitimini tezli çalışmalarla tamamladı.1998-2001 yıllarında Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesinde yarızamanlı öğretim görevlisi olarak dersler verdi. 2001 yılından itibaren Başkent Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde öğretim üyesi olarak görev yaptı.

Prof. Dr. Nesrin Karaca’nın şiirleri ile edebiyat, dil, kültür ve medya üzerine yazıları, önceleri takma adlarla Doğuş, Nilüfer, Erguvan gibi dergilerde yayımlandı. Ayrıca kendi adıyla da birçok dergide makaleleri yer aldı. TRT’ye bir çok radyo ve televizyon dizi program metni yazdı. “Türk Edebiyatında Kadın Yazarlar” adlı belgesel dizisi, pek çok yabancı dile çevrilerek TRT Türkiye’nin Sesi radyosunda yayımlandı.

ESERLERİ:

Abdülhak Şinasi Hisar’da Geçmiş Zaman ve İstanbul (1988), Celal Sahir Erozan Hayatı Dönemi-Eserleri (1992), Ahmet Hamdi Tanpınar ve Mûsiki (2005), Edebiyatımızın Kadın Kalemleri (2006).

KAYNAK: Nesrin Tağızade Karaca / Ahmet Hamdi Tanpınar ve Mûsiki (2005), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2. bas., 2009).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör