Mustafa Eremektar

Karikatürist

Doğum
28 Mart, 1930
Ölüm
28 Mart, 2000
Burç
Diğer İsimler
Karikatürist Mıstık

Karikatürcü (D. 28 Mart 1930, İstanbul – Ö. 28 Mart 2000, İstanbul). Babası ekmeğini sütçülükle kazanan bir emekçiydi. Sekiz aylık bir bebekken annesini, on iki yaşında da babasını kaybetti. Küçük yaşta, hayatını kazanmak zorunda kalarak çeşitli işler yaptı. Hem okula gidip hem çalışmak güç olduğundan, kendisini yatılı bir okula yollamalarını isteyen Mustafa Eremektar’ı valilik, Darülacezeye verdi. Burada üç buçuk yıl okula gitti, çeşitli işler öğrendi. Baskıya ve işe daha fazla işe dayanamayarak bir gün oradan kaçtı.

Darülacezede çorapçılık, kunduracılık, terzi ütücülüğü gibi işler öğrenmişti. Hem çalışıyor hem de durmadan karikatür çiziyordu. Çizdiği karikatürleri dergilere, gazetelere götürüyor ama kabul ettiremiyorsa da yılmadı. Sonunda karikatürlerini, yayımlatmayı başardı. Uzun yıllar pek çok gazete ve dergide çalıştı. Uygar adında bir oğlu olan Mıstık, “Mıstık Prodüksiyon” adlı stüdyosunda karikatür çizmiş, çocuk kitapları yayımlamış ve karikatür film yapmıştı. 30 Mart 2000 günü İstanbul’da toprağa verildi.

Çeşitli ödüllerin sahibi ve Karikatürcüler Derneği üyesiydi.

 

BAŞLICA ESERLERİ (Albüm):

 

Nasrettin Hoca’nın Torunları: Mıstık, Kırk Yılda Bir.

 

KAYNAK: İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2006, 2007), Oğlu Uygar Eremektar (Bilgi teyidi, 29.03.2019).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör