Hamdi Üçok

Eğitimci, Şair

Doğum
Ölüm
30 Nisan, 1979
Eğitim
Muallim Mektebi

Eğitimci, şair (D. 1900, Bünyan / Kayseri - Ö. 30 Nisan 1979, Ankara). Bünyan Çağlayan İlkokulu, Kayseri Sultanisi (lise) ve Muallim Mektebini bitirerek öğretmenlik mesleğini başladı. Okul öğrenimi yanı sıra medrese hocalarından Arapça ve Farsça dersleri aldı. 1915 yılından itibaren Kayseri’nin Bünyan, Develi, Pınarbaşı ilçeleri ve köylerinde uzun yıllar öğretmenlik yaptıktan sonra 1959 yılında Kayseri il merkezine atandı. 1965 yılında yaş sınırını doldurduğundan emekliye ayrıldı.

Şiir ve düzyazılarını 1924’ten itibaren Kayseri, Doğruyol, Hakimiyet gazeteleri ile Erciyes, Filiz, Emeklilerin Sesi, Türk Dili dergilerinde yayımladı. Şiirlerinde daha çok halk ozanlarıyla M. Emin Yurdakul ve Ziya Gökâlp’in etkisi sezilir. 1971 yılında Akbaba dergisinin açtığı Yusuf Ziya Ortaç Armağanı yarışmasında ödül almıştı. Ankara’daki Manevi Cihazlanma Cemiyetinin yönetim kurulu üyesiydi. Memleketi olan Bünyan’da toprağa verildi.

ESERLERİ:

ŞİİR: Erciyes’te Bir Işık (yayımlayan Abdullah Akay, 1957).

OYUN: Köy Düğünü (üç perde).

DÜŞÜNCE: Halk Kürsüsünden (konuşmaları).

ARAŞTIRMA: Çağlayan Beldesi Bünyan Tarihi (1953).

KAYNAK: Abdullah Satoğlu / Kayseri Şairleri - Başlangıçtan Bugüne kadar (1962), Abdullah Satoğlu / Öğretmen ve Şair Hamdi Üçok’a Dair (Türk Folkloru Dergisi, Ekim 1979), Abdullah Akay / Erciyes’te Bir Işık - Şair Öğretmen Hamdi Üçok’un Şiirleri (1998), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2. bas., 2009).

 

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör