Ömer Özsoy

Tefsirci

Doğum
Eğitim
Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi

Tefsirci. 1963, Bünyan / Kayseri doğumlu. Kayseri Etiler İlkokulu (1974), Kayseri Kadı Burhanettin Ortaokulu (1977), Kayseri Lisesi (1980) ve Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi (1985) mezunu. Ankara’da Vakıflar Genel Müdürlüğünde arşiv uzmanı olarak (1985-86) çalıştı. Bitirdiği fakültenin Tefsir Anabilim Dalında araştırma görevlisi (1986) oldu. Doktorasını Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde tamamladı. 1996 yılında doçent, 2004 yılında profesör oldu. DİTİB bursuyla Almanya’da Heidelberg Üniversitesinde araştırmalarda (1991-93) bulundu. Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde Tefsir Anabilim Dalı öğretim üyesi olarak görev yaptı.

Telif ve çeviri makaleleri; Bilgi ve Hikmet, İslâmî Araştırmalar, Tezkire, İktibas, İslâmiyât, Ankara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Dergisi ile armağan ve ortak kitaplarda yayımlandı. Yurtiçinde ve yurtdışında pek bilimsel toplantıya katılarak bildiriler sundu. Kur’an’ın metinleşme tarihi, Kur’an yazmaları, Kur’an-tarih ilişkisi, Kur’an yorumunun çağdaş sorunları, Kur’an’a çağdaş yaklaşımlar ve tefsir alanında çağdaş gelişmeler alanlarında çalışmalar yaptı.

İslâmiyât (1998-2003), İslâmi Araştırmalar (1994-98), Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, Sütçü İmam Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi ve Bilim-nâme dergilerinde yayın kurulu üyeliği, editörlük ve hakem kurulu üyeliklerinde bulundu.1995 yılında TDV İslâm Araştırmaları Birincilik Ödülünü aldı. Ortadoğu Kültürleri ve Medeniyetleri Araştırma Derneği ve Eğitim-Bir-Sen üyesidir.

ESERLERİ:

İNCELEME: Konularına Göre Kur’an Sistematik Kur’an Fihristi (1996), Sünnetullah. Bir Kur’an İfadesinin Kavramlaşması (1998), Kur’an’ın Metinleşme Tarihi. Bir Giriş Denemesi (2002).

ÇEVİRİ: Kur’an Üzerine Makaleler (Rudi Paret’ten, 1995).

KAYNAK: Prof. Dr. Yakup Çiçek - Bünyamin Açıkalın / Türkiye İlâhiyat Fakülteleri Tefsir Anabilim Dalı Öğretim Elemanları Biyografileri (2000), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2. bas., 2009).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör