Hamdi Ahmed Çelebi

Şair

Doğum
Ölüm
Diğer İsimler
Ahmed Çelebi, Hamd

17. Yüzyıl şairlerinden (D. 1621, Diyarbekir - Ö. 1703, Diyarbekir). Asıl adı Ahmed Çelebi olup, "Hamd" mahlasıyla yazmıştır.. Gerek Salim tezkiresi ve gerekse o zamanın bu cinsten diğer eser­leri, Hamdî'nin ticaretle meşgul olduğunu, hali vakti yerinde olup şiire ve şairlere yakınlık gösterdiğini, tekellüften uzak güzel şiirler yazdı­ğını kaydederler. Diyarbekir'de vefat etti. Mürettep di­vanı yoktur.

Hamdî, zarif, sohbeti sevilir, espritüel, hazırcevap bir şairdir. Bu hu­susiyetlerine sanat oyunları ve nesir simetrisi içinde tezkireler de işaret etmektedir.

Hamdî gibi sâgar-keş-i her meclis olan pîr

Hasret mi çeker fevti-i eyyâm-ı şebâba

tarzında bazı beyitleri de onun, ihtiyarlık günlerinde bile eğlenceden, dost meclislerinden vazgeçmediğini göstermektedir.

Hamdı, şiirlerinde en çok çağdaşı olan büyük şair Urfalı Nabî'nin tesiri altında kalmış gözükmekle birlikte; Diyarbekir 'in özellik ve güzelliklerini çevresinde olduğu edebiyat ortamının verdiği imkânlar dai­resinde eserlerine yansıtabilmiş değerli bir sanatçıdır. Meselâ, güzelliği Diyarbekir 'de, Dicle kıyılarında yaşamış olanlarca daha derinden hissedilebilen ve insana Diyarbekir bostanlarının hasretini duyuran şu güzel şiir, divan edebiyatının pekte hayati olmayan soyut doğa tasvirleri yanında ne kadar canlıdır.

KAYNAK: Şevket Beysanoğlu / Diyarbakırlı Fikir ve Sanat Adamları (2. bas. 1996, c. 1, s. 151; Tşa), Mehmet Zeki Bey (c. 1, s. 135), İhsan Işık / Diyarbakır Ansiklopedisi (2013) – Geçmişten Günümüze Diyarbakırlı İlim Adamları Yazarlar ve Sanatçılar (2014) - Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (C. 12, 2015).

 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör